10 съвета за избор на врата, която перфектно отговаря на вашия дом

Избор на врата, която перфектно отговаря на вашия дом

Фасадата на къщата привлича голямо внимание, а с нея и входната врата е под постоянен прицел на чуждите погледи. Неоспоримо е, че гостите, които идват на посещение в дома Ви, виждат първоначално нея, а никой не иска още от влизането им, те да добият негативно усещане за него. Входа на едно жилище може да помогне или да подейства с обратен знак за цялостното впечатление у всеки минувач. Не забравяйте истината, че входната врата се явява фокусът на дома. Не сте сигурни в перфектният си избор на врата? – тогава останете тук, за да получите няколко безплатни съвета в тази посока. Отнема само няколко минути, за да проектирате вратата, която искате, когато използвате нашите съвети – следвайте стъпка по стъпка указанията.

Независимо, дали изграждате нов дом или обновявате съществуващ, изборът на врати и прозорци е важна част от уравнението.

Съвети при избор на нова врата

Входна врата, изработена според Вашите желания и външен вид, говори много за собственика, за философията му, начина на живот и ценности. Какво означава „дом“ за Вас? Вратата, която не отговаря на стила на останалата част от екстериора на дома, може да намали стойността му и неговата привлекателност.  Домът Ви, когато не е добре хармониран, създава лошо общо впечатление.

Най-новите идеи и тенденции за входни врати, имат за цел не само да привлекат погледи, да освежат визията и цялостната естетика, но също така са мотивирани от икономии на енергия и разбира се, първоначални и текущи разходи за поддръжка и гаранция.

Важни съвети при избор на врата

Безплатните ни съвети, които трябва да следвате, за да направите най-добрия избор на врата за Вашия дом:

Първо, определете бюджета си

Определяне на бюджет - съвети при избор на врата

Ако избирате врата, която съответства на Вашия дом, важно е да не забравяте да разгледате сумата, която Ви е изгодна, както за първоначалната покупка на вратата, така и за нейната текуща поддръжка.

Проектите за подобрение на дома могат лесно да надхвърлят бюджета по различни причини. Независимо, дали са непредвидени закъснения или подценени разходи, първоначалният Ви бюджет понякога може да бъде надхвърлен, което води до стрес и забавяне на изпълнение на проекта.

Материалите трябва да са правилните

Ако сте наясно и знаете бюджета, с който трябва да работите, следващата стъпка е избор на врата, която отговаря на Вашите бюджетни и стилови изисквания. Материалът, който избирате за Вашата врата, ще има пряко свързан ефект върху производителността му и дълголетието. Факторите, с които да се съобразите при избора на материала, използван за направата на вратата са:

 • трайност;
 • външен вид;
 • разходи за поддръжка.

Тези фактори също ще определят първоначалната цена на вратата. Основно входните врати са на основата на дърво, стомана и/или фибростъкло. Също така ще трябва да обмислите избора на стилове на панелите и опции за добавяне на стъклени или други елементи от дизайна.

Декоративното стъкло увеличава цената на Вашата врата, но възможностите да избирате различни модели, текстури и релефи са по-разнообразни.

Дървени врати

Дървени врати за дома

Тези така красиви продукти, са склонни да придават на дома богат и класически вид. Дървото е най-често срещаният тип материал на вратата поради своята естествена красота и гъвкавост. Дървесината подхожда добре на почти всякакъв вид къща, дори и с естествен финиш, изработен от дъб или махагон. Изборът на дървената врата ви дава възможност да избирате от бамбук или тик до традиционен дъб или махагон, или селски, заплетен бор. Те могат да бъдат допълнително персонализирани, ако предпочитате естествения вид на зърнената дървесина, или жив и приветлив цвят на боята.

Дървените врати изглеждат естествени и придават на дома топъл, селски вид. Основният им недостатък е, че те са по-скъпи от другите материали на вратите. Тези класически врати също могат да набъбват, да гният и изискват поддръжка през целия им живот. Необходимо е да са запечатани правилно и коректно, на всеки две години, за да се избегне абсорбцията на вода. Умереният климат е най-подходящия за ползване на такъв типаж врати.

Стоманени врати

Стоманени врати за Вашия дом

Ако сравним вратите от дърво с тези от метал, то вторите обикновено са по-достъпни. Ако избирате врата, която ще ползвате дълго време, първокласните стоманени врати няма да се изкривят или изметнат. Те няма да бъдат засегнати от метеорологични елементи като дърво, което се огъва, когато е влажно.

Стоманата е много здрава и може да бъде перфектният избор на врата, ако искате да направите къщата си сигурна и ако вашият стил на дизайн се наведе към по-утилитарен вид. Стоманените врати имат гладки повърхности, така че има ограничен брой опции по отношение на дизайна, но можете да ги персонализирате с дизайн на панелите и цветове на боя. Те имат отношение за енергийната ефективност, тъй като могат да имат изолирано ядро. Недостатъкът на стоманените врати е, че те могат да са надраскани или вдлъбнати, което може да доведе до ръжда и повреди.

Алуминиеви врати

Алуминиеви врати на достъпни цени

Алуминиевите врати са подобни на стоманените врати по отношение на изолационните качества. Всичко това допринася за гаранцията, че могат да издържат на различни атмосферни условия. Те могат да поемат експоатацията, без да показват признаци на износване.

Алуминиевите врати имат покритие с емайл. Добра новина, е, че нямат нуждатата от боядисване и не ръждясат. Те са чудесни за собствениците на жилища, които харесват модернистична естетика – прави линии и няколко украшения.

Стъклопласт

Стъклопласт - съвети за врати

Ако искате по-евтина алтернатива на дървени врати, фибростъкло може да бъде добър избор. Вратите от фибростъкло имат реалистично оцветено дърво с голямо разнообразие от зърна. Вратите от фибростъкло също лесно се поддават на боядисване, тъй като имат гладка повърхност.

Фибростъклото е характеристика за високопроизводителна, енергийно ефективна врата. Тя е лесна за поддръжка и е достатъчно трайна, за да издържи много години. Можете да избирате от разнообразие от стилове, облицовки и декоративни стъкла. Вратите от фибростъкло са устойчиви на вдлъбнатини и няма да причинят корозия или ръжда.

Изберете правилния размер

Когато избирате врата, е необходимо и да сте информирани и за размера на входа или отвора, където тя ще се постави. Стандартната външна входна врата е с височина 200см, ширина 90 см. Но в зависимост от спецификите, може да очаквате, че е възможно да не влизате в стандартите и да е нужна врата по индивидуална поръчка.

Когато търсите подходящия размер на вратата, вземете под внимание следните фактори:

 • габаритни размери на ширина;
 • габаритни размери на височина;
 • други декоративни елементи;
 • размери на зида;

Ако не сте сигурни, как да го направите сами, винаги можете да потърсите техническо лице да Ви помогне. По-добре е да не се правят скъпоструващи грешки, довеждащи евентуално до надценяване на бюджета и забавяне на проекта.

Накъде ще се отваря вратата?

Тук има варианти навътре или навън, наляво или надясно. Преценете кой ще е най-практичен, удобен и надежден.

Изберете правилния стил на вратите

След като сте задали бюджета и определили типа материал, който предпочитате. Сега е време да обмислим стила на вратата.
Важно е стилово вратата, да отговаря на дизайна на Вашия дом. Това прави дома Ви да изглежда приветлив. Вашият избор на врата отразява индивидуалността на домакинството ви. Например, ако семейството ви е по-традиционно, класическите дървени панелни врати биха били идеален избор. Най-често срещаните типове врати включват:

 • класически стил;
 • модерен стил;
 • поп арт;
 • минималистичен стил;

Ако сте по-артистично склонни, помислете, дали да включите още декоративни елементи от стъкло или за да допълните някои от тези стилове на вратите. Входа на дома би трябвало да да Ви накара да се почувствате сигурни и комфортно, но също показва Вашата личност.

Изберете цвета на входната врата

Естествено, цвета е изключително определящ за цялостните цветови схеми на дома Ви. Ако вашият външен цвят включва сиво, получаването на синя врата може да е добър вариант. Червеният цвят е драматичен, но популярен цвят за входните врати, от които можете да избирате от стотици нюанси и вариации. Добрата концепция, която трябва да запомните е, че можете да направите цветовете на вратата открояващи се или да се смесвате. Независимо от архитектурния стил на вашия дом, цветът на вратата ще допълни дизайна и ще създаде настроение, което се вижда от улицата.

Ако се нуждаете от помощ при избора на врата

Избирайки своята нова врата за уютния си дом, останете верни на това, че решението ви трябва да отразява Вашия стил и естетически усет, като същевременно запазва практичността.

Ако всички тези дизайнерски, стилови и практични предложения не са Ви се сторили толкова полезни, а искате професионална помощ при вземането на решение за подмяна на врати и прозорци, допитайте се до консултант, който със своя опит и знания, ще Ви насочи към доброто за Вас. Понякога привличането на професионалист е най-добрият начин за действие и ще Ви осигури време, спести стрес и пари.