10 съвета за избор на врата, която перфектно отговаря на вашия дом

Избор на врата, която перфектно отговаря на вашия дом

Повече от всеки друг елемент, който е част от фасадата на къщата ви, входната врата може да привлече вниманието. Често първото нещо, което посетителите на вашия дом ще забележат, е входната врата, така че ще искате тя да направи голямо първо впечатление. Както за гостите, така и за минувачите, външният вид на входа на вашия дом може да направи много, за да добави (или да отнеме) цялостното впечатление на дома ви. Входната ви врата е фокусът на вашия дом. Ако искате да сте сигурни, че това е перфектният избор ви предлагаме някои съвети за избор на входна врата. Отнема само няколко минути, за да проектирате вратата, която искате, когато използвате нашите съвети – следвайте стъпка по стъпка указанията.

Независимо дали изграждате нов дом или обновявате съществуващ, изборът на врати и прозорци е важна част от уравнението.

Съвети при избор на нова врата

Входна врата, изработена според вашите желания и външен вид, говори много за собственика, за философията ви, начина на живот и ценности, и какво означава „дом“ за вас. Вратата, която не отговаря на стила на останалата част от екстериора на дома, може да намали външния вид на дома и да намали привлекателността му. Домът ви ще се изпъкне като болен палец, ако направиш лош избор.

Най-новите идеи и тенденции за входни врати, имат за цел не само да привлекат погледи, да освежи визията и цялостната естетика, но също така са мотивирани от икономии на енергия и разбира се първоначални и текущи разходи за поддръжка на техния избор.

Важни съвети при избор на врата

Ето някои съвети, които трябва да следвате, за да направите най-добрия избор на врата за вашия дом:

Първо, определете бюджета си

Определяне на бюджет - съвети при избор на врата

Ако избирате врата, която съответства на Вашия дом, важно е да не забравяте да разгледате сумата, която Ви е изгодна, както за първоначалната покупка на вратата, така и за нейната текуща поддръжка.

Проектите за подобрение на дома могат лесно да надхвърлят бюджета по различни причини. Независимо дали са непредвидени закъснения или подценени разходи, първоначалният ви бюджет понякога може да бъде надхвърлен, което води до стрес и забавяне на изпълнение на проекта.

Изберете правилните материали

След като знаете бюджета, с който трябва да работите, следващата стъпка е избор на врата, която отговаря на вашите бюджетни и стилови изисквания. Материалът, който избирате за вашата врата, ще има пряк ефект върху неговата производителност и дълголетие. Ето някои от факторите, които трябва да се вземат предвид при избора на материала на вашата врата:

 • трайност;
 • външен вид;
 • разходи за поддръжка.

Тези фактори също ще определят първоначалната цена на вратата. Повечето врати се предлагат в три различни материала: дърво, стомана и/или фибростъкло. Също така ще трябва да обмислите избора на стилове на панелите и опции за добавяне на стъклени или други елементи от дизайна.

Декоративното стъкло увеличава цената на вашата врата, но възможностите да избирате различни модели, текстури и релефи са по-разнообразни.

Дървени врати

Дървени врати за дома

Дървените врати са склонни да придават на дома богат и класически вид. Дървото е най-често срещаният тип материал на вратата поради своята естествена красота и гъвкавост. Дървесината подхожда добре на почти всякакъв вид къща, дори и с естествен финиш, изработен от дъб или махагон. Изборът на дървената врата ви дава възможност да избирате от бамбук или тик до традиционен дъб или махагон, или селски, заплетен бор. Те могат да бъдат допълнително персонализирани, ако предпочитате естествения вид на зърнената дървесина, или жив и приветлив цвят на боята.

Дървените врати изглеждат естествени и придават на дома топъл, селски вид. Основният недостатък на дървените врати е, че те са по-скъпи от другите материали на вратите. Дървените врати също могат да набъбват, да гният и изискват поддръжка през целия им живот. Те трябва да бъдат правилно запечатани на всеки две години, за да се избегне абсорбцията на вода. Вратите от масивно дърво са най-подходящи за умерен климат.

Стоманени врати

Стоманени врати за Вашия дом

В сравнение с дървените врати, металните врати обикновено са по-достъпни.

Ако избирате врата, която ще ползвате дълго време, първокласните стоманени врати няма да се деформират или изметнат. Те няма да бъдат засегнати от метеорологични елементи като дърво, което се огъва, когато е влажно.

Стоманата е много здрава и може да бъде перфектният избор на врата, ако искате да направите къщата си сигурна и ако вашият стил на дизайн се наведе към по-утилитарен вид. Стоманените врати имат гладки повърхности, така че има ограничен брой опции по отношение на дизайна, но можете да ги персонализирате с дизайн на панелите и цветове на боя. Те също са по-енергийно ефективни, тъй като могат да имат изолирано ядро. Недостатъкът на стоманените врати е, че те могат да бъдат надраскани или вдлъбнати, което може да доведе до ръжда и повреди.

Алуминиеви врати

Алуминиеви врати на достъпни цени

Алуминиевите врати са подобни на стоманените врати по отношение на изолационните възможности. Това гарантира, че могат да издържат на различни атмосферни условия. Те могат да поемат биенето, без да показват признаци на износване.

Алуминиевите врати имат емайлово покритие. Те не се нуждаят от боядисване и не ръждясат. Те са чудесни за собствениците на жилища, които харесват модернистична естетика – прави линии и няколко украшения.

Стъклопласт

Стъклопласт - съвети за врати

Ако искате по-евтина алтернатива на дървени врати, фибростъкло може да бъде добър избор. Вратите от фибростъкло имат реалистично оцветено дърво с голямо разнообразие от зърна. Вратите от фибростъкло също лесно се поддават на боядисване, тъй като имат гладка повърхност.

Фибростъкло е високопроизводителна, енергийно ефективна врата. Тези врати са лесни за поддръжка и са достатъчно трайни, за да издържат много години. Можете да избирате от разнообразие от стилове, облицовки и декоративни стъкла. Вратите от фибростъкло са устойчиви на вдлъбнатини и няма да причинят корозия или ръжда.

Изберете правилния размер

Когато избирате врата, разбира се, трябва да знаете размера на вашата входа. Стандартната външна входна врата е с височина 200см, ширина 90 см. Но в зависимост от дома ви може да се наложи да помислите за направена по поръчка врата.

Когато търсите подходящия размер на вратата, вземете под внимание следните фактори:

 • габаритни размери на ширина;
 • габаритни размери на височина;
 • други декоративни елементи;
 • размери на зида.

Ако не сте сигурни как да го направите сами, винаги можете да потърсите техническо лице да ви помогне. По-добре е да не се правят скъпоструващи грешки, които биха могли да доведат до надценяване на бюджета и забавяне на проекта.

Изберете посоката на отваряне на вратата

Възможни посоки на отваряне са навътре или навън, наляво или надясно.

Изберете правилния стил на вратите

След като сте задали бюджета и определили типа материал, който предпочитате. Сега е време да обмислим стила на вратата.
Важно е да изберете стил на вратата, който допълва дизайна на вашия дом. Това прави дома ви да изглежда приветлив. Вашият избор на врата отразява индивидуалността на домакинството ви. Например, ако семейството ви е по-традиционно, класическите дървени панелни врати биха били идеален избор. Най-често срещаните типове врати включват:

 • класически стил;
 • модерен стил;
 • поп арт;
 • минималистичен стил.

Ако сте по-артистично склонени, помислете дали да включите още декоративни елементи от стъкло или за да допълните някои от тези стилове на вратите. Входната ви врата трябва да ви накара да се чувствате сигурни и комфортни, но също показва вашата личност.

Изберете цвета на входната врата

Естествено, ще искате да изберете цвят, който допълва цялостните цветови схеми на дома ви. Ако вашият външен цвят включва сиво, получаването на синя врата може да е добър вариант. Червеният цвят е драматичен, но популярен цвят за входните врати, от които можете да избирате от стотици нюанси и вариации. Добрата концепция, която трябва да запомните е, че можете да направите цветовете на вратата открояващи се или да се смесвате. Независимо от архитектурния стил на вашия дом, цветът на вратата ще допълни дизайна и ще създаде настроение, което се вижда от улицата.

Ако се нуждаете от помощ при избора на врата

Когато избирате нова врата за вашия дом, не забравяйте, че тя трябва да отразява вашия стил и естетически усет, като същевременно запазва практичността.

Ако всички тези дизайнерски, стилови и материални предложения не са ви достатъчни и искате професионална помощ при вземането на решение за подмяна на врати и прозорци, доверете се на професионален консултант, който с удоволствие ще ви помогне да направите правилния избор. Понякога привличането на професионалист е най-добрият начин за действие и ще ви спести време, пари и стрес.