5 причини да смените интериорните врати по време на ремонт

В даден момент всяко едно домакинство се захваща с не леката задача да направи ремонт на своето жилище. Така ще го обзаведе по свой вкус и съобразно своите изисквания и предпочитания. Цялата мебелировка и визия показват същността и индивидуалността на всеки един от нас. А в някои случаи показват иновативността и креативността на всеки човек. Мнозина от Вас захващайки се с тази дейност разчитат на компетентни за целта лица да извършат самите ремонтни дейности и всичко, което е извън Вашите възможности. Това е логично – за всяка сфера си има специфики и изисквания, с които не всички са запознати. Затова ще Ви предложим 5 основни причини да изберете не само подходящите интериорни врати, но да ги изберете и в правилното затова време. А именно по време на ремонт на жилището Ви.

Ремонт на жилище

Корекция на строителни отвори

Една от основните причини да направите тази смяна по това време е, за да може да коригирате строителните отвори до необходимото. Това трябва да е съобразно стандартите на предлаганите на пазара врати. От важно значение е да бъдете посетени от техническо лице. То ще вземе точните метрики на Вашите отвори, независимо дали на мястото има или няма врати. Това дава възможност за обмен на информация между майстора на жилището и размерчика. Така ще бъдат задоволени желанията и интересите на клиента.

Има няколко изисквания, които задължително трябва да се спазят и за които е оптимално подновяването на вратите да се направи по време на ремонта. Подовата настилка да бъде поставена, отворите да бъдат с точни размери за определения вид крило (движещата част на вратата). Височината на строителния отвор да бъде в определените сантиметри от готов под. Това дори може да се нарече и правило, защото ще говорим с конкретни и реални примери. Не всеки е запознат със спецификите и габаритните размери на интериорните врати. В дадена ситуация, майсторите дали по Ваше желание или по своя преценка оставят строителни отвори в широчина и височина. Те са неподходящи за базовите модели интериорни врати на пазара и това води до усложнения при избора на нови врати.

Размери

Например, ако за монтаж на една стандартна врата е необходим отвор с ширина 900мм за крило с размер 80см. А вашите майстори направят отвор с ширина 860мм това усложнява и оскъпява нещата. Този размер не е неподходящ за монтаж на врата с крило 80см, защото с касата и монтажната пяна няма как да се събере. Съответно вариантите в тази ситуация са два. Първият е да се намали отворът до 800мм, за да се монтира по-малко крило. Другият е да се разшири отворът до минимум 880мм, за да може спокойно да се монтира по-голяма врата. И ето това е основна пречка, поради която е необходимо да се сменят вратите докато тече ремонт. Никой не иска да разбива току-що завършените и боядисани стени, за да може все пак да използва вратата си пълноценно. Т.е да могат да се вкарват и изкарват мебели от затвореното помещение спокойно по всяко време.

Интериорна врата

Друга изключително неприятна възможност, поради която е добре да се действа в строително време това е дебелината на самите зидове. Всеки един тип строителство с течение на годините и също така на природните условия се деформира и променя. Ситуацията, която най-често се среща и е свързана със зидовете на стените е така наречената денивелация. Това представлява разминаването в дебелината на зида в горната, средната и долната част. Това само по себе си води до трудности по време на монтаж и след него е много вероятно да останат фуги между первазите, касата и стените. А докато сте в ремонт стената може да се изгради в една равнина и това ще доведе до перфектни резултати и желаната визия на завършената интериорна врата.

Демонтаж на врати

Друга основна причина за смяна на интериорните врати по време на ремонт е свързана с демонтажа на старите врати, ако има такива. Отново ще говорим с реални примери. Доста хора имат представа как изглежда жилището, когато в него се извършват строителни дейности, навсякъде има мръсотия, кофи, бои, латекс и т.н. Съответно те смятат и дори предпочитат да оставят смяната на вратите в края на ремонтните дейности, с идеята да не се замърсят новите си врати. Така се сблъскваме със следната ситуация: в миналото вратите са поставяни по начин, който позволява крилата да се вадят от пантите и да остават само касите.

В нашия случай, когато сме оставили вратите за последна стъпка, крилата са демонтирани, но касите са там и се получава следното. По време на демонтаж на старите каси – има голяма възможност, колкото и опитен и добър монтажен екип да се заеме с отстраняването на касите, да бъдат наранени стените и подовите настилки. В този случай всеки би обвинил монтажната група. Но е добре да знаете, че никой няма вина за това и че това са неща, които се случват на всеки човек и на всеки тип строителство. Затова сменете старите врати в среден етап на строителните дейности. Поставете отгоре найлони или защитно фолио и така ще избегнете и тяхното замърсяване и неприятното усещане да видите завършеното си жилище с дефекти по стените или пода.

Монтаж на нови врати

Пряко свързана с разгледаната до момента точка е и самият процес за монтаж на новите интериорни врати. Въпреки дадените вече препоръки да се направят необходимите строителни отвори във височина и ширина, за да се монтират вратите, не всеки тип жилищно строителство позволява да се кърти съответно в ширина и височина и затова трябва да се съобразяваме с отворите, с които разполагаме. Естествено това не е пречка, понеже интериорните врати са изградени от най-устойчивия дървен материал. Подлежат на всякакъв вид корекции, както във височина, така и в ширина. Този процес се извършва по време на самия монтаж.

Въпреки, че са взети размери на помещенията, които ще се затварят в следствие на ремонтните дейности, винаги може да се получи разминаване между препоръката на размерчик и крайният резултат. В следствие на това вратите се подрязват на място в апартамента. Това води до неизбежно замърсяване на подовата настилка и стените, колкото и да се опитваме да ги запазим чисти. Дори и от гледна точка на почистване от страна на дамите, по-добрият вариант за смяна на интериорните врати е по време на ремонт.

Посока на отваряне

И последната, но не на последно място причина, това са посоките на отваряне на вратите и самият вид, който ще изберем. Посоката на отваряне е не по-маловажна от всяка друга дейност свързана с интериорните врати. Нужно е да се съобразим с пространството, с което разполагаме и с ред други неща – например ключове за лампи или парно. Изброените фактори имат ключово значение за удобството на всеки един и то за дълги години напред. Много по-лесно тези неща да се коригират докато тече един цялостен ремонт отколкото след него.

И най-важното нека не забравяме, че това е инвестиция в дългосрочен план. Трябва да изберем най-подходящото за нас, за да може резултатът да ни удовлетворява всекидневно.