6 съвета за пестене на време и пари при избор на интериорни врати

За някой може да е неочаквано, но интериорните врати се оказват решаващи за начина, по който изглежда един дом. В днешно време има голям избор от модели, цветове и материали, така че няма как да не откриете своите. В модерния и забързан начин на живот всяка минута е ценна и скъпа. Oбикалянето от магазин в магазин, в стремежа си да изберете най-подходящите красиви и изразяващи Ви врати, губи голяма част от времето Ви. По тази причина ще се постараем да минимизирате времето Ви и изразходването на енергия със следните важни 6 съвета при изборът Ви на нови врати.

Не оставяйте изборът на интериорни врати на последно място при ремонта и обновяването на дома си!

В повечето случаи, вътрешните врати се поставят, когато всичко останало е вече готово – изправили сте кривите стени, избрали сте и сте нанесли мечтаната модерна мазилка или тапет на стените, новите подови настилки са наредени и чак накрая идва ред да бъдат поставени и новите Ви врати.

В този процес може да се изненадате и от проблеми, които ще възникнат с интериорните врати. Идва специалист по оразмеряване, за да вземе точните мерки за Вашите врати и се оказва, че на места е по-криво отколкото Ви изглежда, че отворът, който е останал за поставяне на вратата не е съвсем коректен и за да бъде монтирана дадена врата, трябва да се поизкърти, или намали височината на вратата. Това е допълнителна работа и разходи на вече почти готовото жилище.

Жълта ролетка с черни цифриЕто, тук Ви препоръчваме, преди да започнете с ремонта да повикате специалист по оразмеряване. Той ще Ви посъветва, какви трябва да бъдат идеалните широчини и височини, които да са постигнати след завършването на грубата работа по Вашето жилище като поставянето на гипскартон, шпакловка, мазилка и полагане на пода. Тогава ще избягате от нервите и излишните проблеми, изразяващи се в мръсотия и още средства по време на самия монтаж. Голяма част от търговските обекти предлагат тази услуга напълно безплатно и можете да я заявите без дори да излизате от вкъщи, по телефона, чрез имейл или в онлайн чата на самия обект.

Определяне на параметрите на монтажа на вратите.

След като сте заявили своя оглед за размери от специалист, важна част от разговорът с него е да обсъдите, как ще бъде извършено инсталирането на вратите, да се определи посоката им на движение – навън към коридора на жилището или навътре към самите стаи. По неписани правила е желателно интериорните врати да следват посоката на стаята. Но това не винаги е възможно, тъй като част от мебелите може да пречат или просто липсва необходимото пространство. А ако нямате възможност за отваряне нито към стаята, нито към коридора, но за сметка на това имате място настрани е добра идея да помислите за плъзгаща врата. Красиво решение, което спестява място и придава модерна визия на дома.

Какъв да бъде материалът и покритието на интериорните врати?

Налага се да помислите и да се запознаете и с материалът, който е приложен при производството на избраните от Вас врати, както и какво е покритието им. Каква е тяхната шумоизолация, също е факт, който не е за подценяване. За какви помещения Ви трябват вратите?

Можем да Ви успокоим, че някои от моделите вътрешни врати са влагоустойчиви. Тоест, спокойно бихте могли да поставите интериорна врата на перално помещение, а дори и на баня стига да няма постоянен и ежедневен директен досег до обливане с вода. А ако решите да поставите интериорна врата на банята си, но се притеснявате, че нямате достатъчно добра вентилация на самата врата, е възможен монтаж на т.нар. вентилационни отвори, които ще помогнат за допълнителната циркулация на въздух във Вашата баня. Не се колебайте и обсъдете всичко това с консултантите в търговските обекти!

Моделът на вратите – ами сега?

След като вече сте се запознали с необходимите Ви размери, възможностите за отваряне на новите врати, както и кои материали са най-подходящи за Вас, идва ред да решите какъв модел врати искате. Дали, да заложите на това, което е модерно в момента или пък да изберете нещо по-класическо, което е винаги актуално? Замислете се, какво би Ви било приятно да виждате около себе си – усещането за естествени материали, с които да се доближите най-много до природата, като заложите на покритие от естествен фурнир или пък гладката и лъскава повърхност, която придава ламинатното покритие. Дали, искате всичките Ви врати да бъдат с еднакъв цвят, стил и покритие или пък желаете всяка врата и помещението зад нея да имат своя индивидуалност?

Метална дръжка врата с дървен елементХубаво е да сте наясно, че интериорните врати предлагат и възможности за остъкление, което да пропуска светлина към коридора на жилището, но в същото време зад стъклото да се виждат само силуети, благодарение на матирани стъкла. Полезно и наложително, ако използвате стаята за сън или желаете да се преоблечете, без всички да са свидетели на това. Освен това голяма част от производителите на интериорни врати предлагат аналог на остъклените врати, а именно същия плътен фрезован модел, ако желаете всички врати в дома Ви да си подхождат, но пък да не пропускат светлина.

 

След като сте избрали желания модел, цвят и покритие е хубаво да обърнем внимание и на дръжките, които са неизменна част от Вашите врати. Понякога за тях се мисли с пренебрежение, но без аксесоарите никоя врата няма завършен вид. Попитайте, дали има възможност за смяна на дръжките, ако тези, с които идват в комплект вратите, не Ви допадат напълно и изберете най-подходящите и удобни за Вас!

Как да се грижите за покритието на вратите, за да изглежда винаги нови и блестящи?

Както навсякъде в дома Ви, така и по вратите полепва фин домашен прах. Добре е той да бъде отстраняван своевременно, тъй като с натрупване във времето може да доведе до петна, които са трудни или невъзможни за почистване и вратите Ви започват да изглеждат стари и замърсени. Почистването на вратите може да стане с мека навлажнена кърпа. В никакъв случай не допускайте да не е добре изцедена, понеже натрупването на вода довежда до раздуване на вратата, а целта все пак е да почистите, а не да замените прашната врата. Освен това, всички препарати, които са съобразени с материала покриващ вратата Ви, са подходящи. Препаратите за прозорци също са добър вариант, тъй като благодарение на тях лесно се премахват следите от пръсти, например.

Бонус съвет!

Когато решите, че е време да смените старите интериорни врати с нови, но нямате достатъчно време за обикаляне по магазините, сайтовете в интернет мрежата ще Ви бъдат пръв помощник. Голяма част от доказалите се вериги имат добре разработени сайтове с информация, както и много добре обучени консултанти, които могат да Ви насочат. Не се колебайте и задайте въпросите си по някой от начините, които предлага търговеца. Всичко е на един „клик“ разстояние – възползвайте се!