Бели врати в интериора – съвети от дизайнери

Интериорните врати все повече привличат вниманието на дизайнерите, но и на обикновения човек, защото са важна част от интериора. Съвременните производствени възможности позволяват създаване на разнообразни крила с фрезовка, стъкло и оригинален обков, с оригинален дизайн, модерни покрития и в най-неочаквани и интересни цветове. Междувременно белите интериорни врати остават лидери на пазара и вечната класика.

Какви предимства и недостатъци имат тези врати? Кои цветове се комбинират добре с тях и кои не? Кои стилове включват използването на бели интериорни врати? Отговор ще откриете в статията.

Двукрила бяла интериорна вратаПредимства и недостатъци на белите врати в интериора

Както всеки интериорен артикул, а и не само, белите интериорни врати също имат своите предимства и недостатъци.

Предимствата на белите интериорни врати

  •  Универсалност- модерните бели вътрешни врати се комбинират с почти всички интериорни стилове. Освен всичко казано до момента, те са идеални за стаи с различни цели и функции. Еднакво хармонично и просторно биха изглеждали коридор с бели врати, трапезария, детска стая, кухня или баня. Такива модели биха били актуални и модерни дори след 15 и 20 години.
  •  Практичност– не трябва е да се притеснявате, че такива врати ще бъдат постоянно мръсни и на петна. Всъщност прахът е по-малко забележим върху белите врати, отколкото върху тъмни повърхности. Освен това модерните покрития за интериорните врати осигуряват безпроблемното им почистване от замърсявания.
  •  Например, интериорните врати от серия Sil Lux са направени от висококачествен НDF материал, а външната страна е покрита с LVC покритие. Тази структура значително опростява процеса на грижа и почистване на вратата.
  •  Безкрайност– бялото дава илюзия за по-широки пространства. В стая с бели врати например е налице илюзията, че таваните са по-високи разположени.
  •  Лекота– светлите нюанси са ненатрапчиви. Те не уморяват очите, не отегчават с времето. Напротив, придават свежест и усещане за комфорт и чистота.
  •  Комбинация с други цветове. Белите нюанси перфектно се комбинират с контрастиращи ярки, тъмни и нежни, пастелни цветове.

Минуси на белите интериорни врати

  • Замърсяват се. Разбира се, мръсотията се забелязва по-лесно на светли повърхности. Това не би трябвало да е притеснително за Вас, защото съвременните конструкции на вратите се допълват от лесни за почистване покрития.
  • Монотонни са. Традиционните бели пластмасови врати, които сме виждали в клиники, училища и други обществени места, изглеждат скучни, обикновени и понякога потискащи. За жилищни и офис помещения обаче производителите предлагат стилни бели врати, които могат да бъдат допълнени от разнообразни декоративни фрезовки, стъкла и оригинален обков.

Белите врати и различните интериорни стилове

Въпреки, че интериорните бели врати са универсални опции, инсталирайки ги в стаята, трябва да вземете предвид стила на помещението.

Класическа бяла интериорна вратаКласически. Това е най-разпространеният стил на интериорен дизайн, който никога няма да бъде скучен или немодерен. Дизайнът е доминиран от правилната геометрия, сбитостта, използването на естествени материали, на скъпи декоративни елементи и наличието на симетрия.

Дизайн на врати в класически, скандинавски стил. Без бяло този стил няма да бъде скандинавски. Ето, защо светлото крило на вратата “перфектно се вписва” в такъв интериор. Можете да „разчупите“ малко обстановката с бежови, контрастни черни или ярки елементи (например, малинов килим или жълти завеси), така че стаята да не изглежда като болница или училище. Естествеността, простотата и строгостта на линиите са други характерни черти на дизайна. Ето, защо дървените бели врати се вписват прекрасно в дизайна на такава стая.

Стил Прованс. Идеален за романтици, които ценят изтънчеността и комфорта. Както при скандинавският стил, така и при стила Прованс разчита “естествени” материали. В този случай е подходяща комбинация от снежнобяла конструкция на вратите с дървен под или ламинат, с дървесен декор. Мебелите обаче не трябва да са в твърде тъмни нюанси. Използването на “поостарели” интериорни предмети, както и раирани или флорални завеси и големи полилеи е чудесна идея за този стил.