Как да поставим дръжка на интериорна врата?

Как да инсталирате дръжка в интериорна врата

Монтирането на дръжките на интериорните врати е доста трудна задача за обикновен човек, който само от време на време взима инструмент. За нормалното им функциониране, за да разберат как трябва да изглежда всичко, в крайна сметка е необходимо да бъде осъзната вътрешната структура на такъв привидно прост механизъм, неговите разновидности и характеристики на процеса за всеки от тях.

Механизъм

Преди да инсталирате дръжката на интериорната врата, би било хубаво да знаете как работи, така че по-късно да можете бързо да го поправите и да знаете как да отстраните проблема, ако инсталацията се обърка.

И така, стандартната дръжка има:

 • декоративен пръстен, който покрива болтовете;
 • метален прът, свързващ дръжките от двете страни на острието;
 • гнездо, което е корпус за механични части;
 • тапи, които ограничават движението на езика и дръжката.

Дизайнът включва и език, който директно заключва вратата, монтажни болтове и покривна плоча, която предотвратява разрушаването на гнездото на кутията. Болтовете могат да варират при различните модели и дизайнът им зависи от това дали имате кухи врати или не.

В първия случай болтовете се монтират и изтеглят заедно с конструкциите от двете страни на платното, а във втория те просто се врязват в материала. Някои дръжки имат въртящ се винт по своя дизайн и трябва да се монтира още един в повече въртящ се винт, за да функционира. Нека да поговорим за сортовете.

Елипсовидна дръжка за врата

Видове механизми

Дръжките на вътрешните врати биват поставяни по различни начини в зависимост от техния тип. Обикновено се използват следните механизми:

 • Розетка, или тласък – лостът е направен в Г-образна форма. Лесни за инсталиране и поддръжка, не изискват специална подготовка на отвора. Механизмът е затворен с декоративно покритие;
 • Nobs – това е името на обикновените дръжки на интериорните врати с форма на кръг с резе или ключалка в средата. Изглежда доста приятно в интериора, не можете да го хванете, но механизмът на такъв продукт е доста деликатен и бързо се проваля;
 • Кръгла с розетка – приблизително със същия външен вид като нобовете, но различен по дизайн. Те нямат заключваща ключалка, но на нейно място има декоративна тапа, под която има закопчалка.

Когато избирате дръжка, се ръководете от предпочитанията си към дизайна и личното усещане за отваряне. Вътрешните фитинги обикновено са доста издръжливи и могат да издържат на ежедневна употреба и тяхната основна цел не е да предотвратяват проникването (както на входа), а да осигурят възможно най-лесното използване.

Какво ни трябва за монтаж на дръжка за интериорна врата?

Преди да инсталирате дръжките на вратите със собствени средства, трябва да подготвите работно място (операцията е доста прашна) и някои инструменти. Ще опишем комплекта, който ще бъде изчерпателен за инсталирането на всеки хардуер на вратите : за прости механизми можете да се ограничите само до няколко от тях.

За да инсталираме интериорни дръжки със собствените си ръце, са ни нужни следните принадлежности:

 • електрически: отвертка (или отвертка), бормашина;
 • механични: чук, канцеларски или остър кухненски нож, длето;
 • крепежни елементи и аксесоари: ъглова линийка и молив, шило, рулетка, самонарезни винтове, свредла и корони с различни диаметри;

Можете да използвате и джиг – инструмент за прецизно маркиране. Това не е задължително, но значително ще улесни процеса.

Как да вмъкнете дръжките на вратите за интериорни врати?

Важно условие, ако искате да монтирате сами Вашата интериорна врата и безопасността на крилото на вратата е правилната маркировка. Поговорката „измерете седем пъти – намалете веднъж“ е уместна тук. Измерете необходимата височина на механизма от пода (препоръчително е да го поставите на височина 80-100 сантиметра). За маркиране можете да използвате проводник или можете да се справите с класическата ъглова линийка и молив.

Освен това алгоритъмът е както следва:

 • Пробийте проходен отвор във интериорната врата на маркираното място, като използвате коронка с необходимия диаметър;
 • Пробийте края с перфоратор;
 • Инсталирайте ключалката на езика и проверете за правилна работа и плавно движение;
 • След това очертайте мястото на инсталиране на монтажната платформа и внимателно отстранете слоя дърво с длето, така че тази платформа да е на едно ниво с платното;
 • Фиксирайте частите с самонарезни винтове и вкарайте пръта в механизма;
 • Закрепете гнездото и дръжката;
 • Закрепете елементите заедно с щифт или самонарезни винтове;
 • Инсталирайте декоративния капак.

Златна дръжка за интериорна врата

След това можете да започнете да подреждате рамката на интериорната врата. Маркирайте позицията на езика върху него при затваряне, след което направете депресия с длето или бормашина. Прикрепете металната тапицерия на ниво с кутията и затегнете болтовете.

Закрепване на резето

Някои дръжки на интериорните врати включват резета в своя дизайн. Те се монтират с помощта на приблизително същия алгоритъм като самия хардуер. Нека да разгледаме отблизо.

Ще трябва да пробиете друга дупка в острието, която съответства на позицията на резето. След това вкарайте оста в механизма и го закрепете с капачка отгоре. Закрепете ключалката от задната страна, монтирайте въртящия механизъм вътре и я закрепете с винтове за самозатягане. Ако за резето е необходим допълнителен фиксатор, изрежете отвор за него. Ако езикът е подсигурен, такъв не се изисква.

Инсталирането на дръжка на интериорна врата не е толкова трудно – с дължимата грижа и следвайки тази статия, можете да постигнете желания от Вас ефект под критериите на: точност и ефективност.