Минерална вата или полистирен – кое е по-добро?

Изолацията е от първостепенно значение, наред със заключващия механизъм, когато човек търси да смени входната си врата. Какви изолационни характеристики има вратата – дали е шумоизолираща, топлоизолираща, колко дълго ще запази първоначалните си качества? Тези и още много други въпроси задават клиентите, когато посетят нашите шоуруми. За да успее да ги консултира правилно и да ги насочи към подходящата врата за тях, е редно всеки консултант да познава добре, освен всички предимства на вратите и свойствата на изолационния материал, който е в тях. За клиентите остава, ако желаят да се запознаят по-отблизо с изолационните материали, които вратите притежават, за да могат да заявят правилно изискванията си и в крайна сметка да останат напълно доволни.

Минерална вата

Видове минерална вата

Материал минерална вата

Минералната вата може да бъде два вида – каменна или стъклена. И в двата случая тя се добива от естествени материали, което гарантира нейната стабилност в хода на времето. Тя е отличен шумоизолатор, топлоизолатор, а в допълнение е и пожароустойчива.

Качества на минералната вата

Ватата е най-добрият избор за фасадна изолация на сгради, поради своята паропропускливост. Тя позволява на водата, която се е задържала в стените да излезе навън и намалява драстично шансовете за образуване на мухъл. Тези ѝ качества я правят един от най-добрите изолационни материали сред вратите. Поставяйки си входна врата с такава изолация клиентът може да е сигурен, че е взел удовлетворяващо решение. Губенето на топлина ще намалее осезаемо, шумовете от стълбището вече няма да създават неудобства, а жилището ще може да „диша“ – влагата ще излиза и няма да създава допълнителни проблеми.

Как минералната вата е разположена в крилото?

Неоспоримо е, че минералната вата е тежък материал, входните врати, които я съдържат са оребрени. Така крилото се разделя на сектори, всеки от които е запълнен с ватата, за да може с годините да не се свлича заради тежестта, а да остане равномерно разпределена и да изпълнява добре своите функции.

​Полистирен

Материал полистиренВидове полистирен

Друг предпазващ материал, който е приложим в производството на врати, е полистиренът. Създаден на основата на нефт, той остава днес един от най-широко използваните пластмаси. Има два вида – единият е експандиран полистирен, срещате го още и като стиропор, заради най-голямата фабрика производител на този продукт, която е със същото име. Другият вид е екструдиран полистирен, той е по-известен като фибран поради същите причини.

Качества на полистирена

Има входните врати, които притежават изолация от експандиран полистирен. При тях свойства на звуко и топлоизолация са с малко по-ниски показатели. Продуктът е запалим и когато се намокри губи своите качества. Затова вратите за външни условия не са с този вид изолация. Въпреки тези недостатъци,  вратите с полистирен дават много добра изолация. Все пак, експандираният полистирен представлява малки въздушни мехурчета, които са затворени в тънки обвивки от полистирол. Известно е, че въздухът е много добър изолатор.

Като материал е лек, което не позволява свличане с времето, и не утежнява допълнително крилото. Вратата позволява на помещението да „диша“ и по този начин не се задържа влага в жилището. Наименованието „стиропор“ се асоциира с ниски качества на продукта, което не е истина, така че не се притеснявайте излишно!

​Коя изолация за входната врата да изберете?

Коя изолация ще Ви донесе търсеното удовлетворение от смяната на старата врата с нова? Двата вида изолации имат своите предимства и недостатъци. Важно е да можете да разберете техните качества, за да установите, кой вариант е по-добрият за Вас. Това са въпроси с изключително значение, касаещи спокойствието и топлината в жилището Ви. Вземете предвид местоположението на входната врата и дали, тя ще бъде поставена навън, за да спира неблагоприятните условия на времето. Ако случаят е такъв, заложете на изолационен пълнеж от минерална вата. Ако целите лекота на крилото, то решението би било пълнеж от полистирен, особено в случаите, ако сте собственик на апартамент.