Обем и тегло – важен фактор при избора на врата

Най-накрая тежкият ремонт приключва, остават няколко финални щрихи и драмата ще е в миналото. Една от най-важните щрихи обаче се оказват вратите ни. Направили сме своя избор, съобразили сме се с стандартите, нормите, изискванията, направили сме няколко компромиса, за да намерим баланса. В крайна сметка сме направили финалния избор на врати, като серия, цвят, модел и качество. Но мисля, че сме пропуснали един изключително важен елемент при избора, а именно обемът и теглото.

Материалът на жилището е от значение

Без значение дали става въпрос за външни или вътрешни врати – доста важно е мястото, на което ще бъдат поставяни или по-точно строителният отвор. Също така значение има от какъв материал е Вашето жилище дали е панелен, тухла, или итонг, важно е дали стената е носеща или не е. По принцип тухлените жилища са по-устойчиви на тежест и техните притежатели могат да си позволят по-тежка, по-обемна врата.

Теглото и обема – важен фактор при избора на врати

Обемът и теглото определено не са фактори, които бива да бъдат подценяват при избора. Понеже отстрани погледнато няма как да сложите изключително тежка врата на отвор, който не би издържал тежестта. Представете си един 60кг човек да носи на гърба си 120кг товар години наред. Трудно би се получило, затова е добре рискът да бъде преценен предварително. Как стои въпросът от гледна точка на предлагането по този фактор обаче, разбира се, че има различни продукти, предлагат се, както с разлики по отношение на визията, така и с различно тегло и обем.

Пълнежът на крилата

До голяма степен теглото на вратата е свързано със самия вид изолация, а именно на по-прост език пълнежът на крилата. И Ви уверявам, че по-тежка врата не означава по-сигурна. Относно обема, вносителите се стараят да поддържат различни размери, за да задоволят всеки потребител. Като цяло размерите варират между 86/90 в ширина на 197/200 във височина, естествено ще има и възможности за индивидуална поръчка. Но добре е да се съобразим с нашия строителен отвор при избор на размер, с цел да минимизираме допълнителните дейности, които ще трябва да извършим за да коригираме отвора си.

Ако сте човек, който е финализирал вече ремонта си, ще се запитате защо не сте били запознати по-рано по отношение на обем и тегло. Ако ли сте човек, на който му предстои финализиране определено е добре, че не подминахте статията, сега не оценявате важността ѝ, но на малко по-късен етап ще се радвате, че сте ѝ отделили време.