Как самостоятелно да монтираме интериорна врата

Желателно е монтажът на вътрешните врати да се направи след завършване на основния ремонт и довършителните работи: таванът и подът трябва да са готови, стените трябва да бъдат измазани, ако ще има тапети те също да бъдат поставени предварително. Работата по монтажа ще бъде чиста, ако всичко е направено предварително. За да се поставят нови врати, трябва да се демонтират старите каси и да се почисти от разпадаща се мазилка и да се оформи отвора.

Определяне на размери на касата

Размерите на касата на вратата се определят на база крило. В сглобено състояние разстоянието, което трябва да се получи между касата и крилото е около 2 мм. встрани и около 4мм. от горна част. За по-голяма здравина, фугите могат да се залепят.

С помощта на молив маркирайте точките на закрепване на пантите. Краят им трябва да е на 20см. от ръба на крилото. Трета панта може да се постави ако вратата е тежка. Основната част от товара пада върху горната част, така че е препоръчително да се монтира не в центъра, а по-близо до горната част.

Крилото трябва да се затваря и движи леко и плавно. Не трябва да се самозатваря или отваря само, особено когато няма течение.

Онлайн пазаруванеЦентриране на касата на вратата

Центрирайте касата на интериорната врата в центъра на отвора и фиксирайте с клинове. Нивелирайте спрямо нивото. Поставете крилото и с помощта на чук наместете касата спрямо крилото, така че да може да се движи свободно без да опира в пода или странично. Затворете вратата, в пролуката между крилото и касата, поставете сгънат няколко пъти картон. Това до някъде предотвратява деформирането на касата. Запълнете разстоянието до стената с монтажна пяна и като напълно изсъхне изрежете излишъка.

Височината на дръжката от пода обикновено е на разстояние от 95 до 100см.. При избор на разстояние следвайте удобството и дизайнерските характеристики на вратата. Маркирайте местата за пробиване на отвора за квадрата на дръжките на крилото и под самата брава. В повечето случаи местата им са предварително разпробити и фиксирани, което допълнително олекотява монтажа им.

Входни врати с огледалоМонтаж на дръжките

Да обърнем внимание на дръжките – изваждаме декоративните капачета и поставяме квадрат в една от тях, закрепваме го с вътрешен винт с помощта на шестоъгълник. Поставете я на място и я завинтете с винтове към вратата. Монтирайте противоположната ръкохватка и затегнете вътрешния винт, който фиксира квадрата. Проверете за нормална работоспособност и затегнете.

Точното място на насрещника може да бележим с малко водоразтворима боя като нанесем върху езика. Маркираното място издълбайте с длето и чук. После фиксирайте насрещника и проверете функционирането на ключалката.

Монтажа на една врата може да бъде като „детска игра” за някои хора, а за други да се окаже истинско предизвикателство. Монтирането за хора, които се занимават с това става бързо и безпроблемно. Но ако все пак сте решили да се справите сами, трябва да спазвате препоръките и може тази задача да бъде изпълнена „безаварийно”.