Как самостоятелно да монтираме интериорна врата

Желателно е монтажът на вътрешните врати да се направи след завършване на основния ремонт и допълнителните завършващи задачи: таванът и подът е задължително да са завършени, стените трябва да бъдат измазани, ако ще има тапети те също да бъдат поставени предварително. Работата по монтажа е гарантирано чиста, ако всичко е спазено предварително. За да бъдат монтирани нови врати, трябва да се демонтират старите каси и да се почисти от разпадаща се мазилка и да се оформи отвора.

Определяне на размери на касата

Размерите на касата на вратата се разбират на база крило. В сглобено състояние разстоянието, което по правило се получава между касата и крилото е около 2 мм. встрани и около 4мм. от горна част. За по-голяма здравина, фугите могат да се залепят.

С помощта на молив маркирайте точките където ще се закрепят пантите. Краят им трябва да е на 20см. от ръба на крилото. Трета панта може да се постави ако вратата е тежка. Основната част от товара пада върху горната част, така че е препоръчително да се монтира не в центъра, а по-близо до горната част.

Крилото трябва да се затваря и движи леко и плавно. Не трябва да се самозатваря или отваря само, особено когато няма течение.

Онлайн пазаруванеЦентриране на касата на вратата

Центрирайте касата на интериорната врата в центъра на отвора и фиксирайте с клинове. Нивелирайте спрямо нивото. Поставете крилото и с помощта на чук наместете касата спрямо крилото, така че да може да се движи свободно, без да опира в пода или странично. Затворете вратата, в така малкия отвор между крилото и касата, поставете сгънат няколко пъти картон. Това до някъде предотвратява деформирането на касата. Запълнете разстоянието до стената с монтажна пяна и като напълно изсъхне изрежете излишъка.

Височината на дръжката от пода обикновено е на разстояние от 95 до 100см.. При избор на разстояние следвайте удобството и дизайнерските характеристики на вратата. Поставете си означени за пробиване на отвора за дръжките на крилото и под самата брава. В повечето случаи местата им са предварително разпробити и фиксирани, което допълнително олекотява монтажа им.

Входни врати с огледалоМонтаж на дръжките

Да обърнем внимание на дръжките – изваждаме декоративните капачета и поставяме квадрат в една от тях, закрепваме го с вътрешен винт с използвайки шестоъгълник. Поставете я на място и я завинтете с винтове към вратата. Монтирайте противоположната ръкохватка и затегнете вътрешния винт, който фиксира квадрата. Проведете бърза проверка за нормална работоспособност и затегнете.

Точното място на насрещника може да бележим с малко водоразтворима боя като нанесем върху езика. Маркираното място издълбайте с длето и чук. После фиксирайте насрещника и проверете функционирането на ключалката.

Монтажа на една врата може да бъде като „детска игра” за някои хора, а за други да се окаже истинско предизвикателство. Монтирането за хора, които работят това като професия става без никакви спънки. Но щом кипите от желание да се справите сами, трябва да спазвате препоръките и може тази задача да бъде изпълнена „безаварийно”.