Ценна ли е входната врата и какво значение има?

Старата врата е непривлекателна!

Може би, някога сте попадали на твърдението, че инвестирането във входна врата, не е разход, а напротив добавя стойност на жилището. Тя не се изразява само във финансов аспект, но и в чисто визуален, на базата на който всички преминаващи хора си оформят, дори неосъзнато, мнение за Вас като домакинство.

Старата или повредена входна врата незабавно намалява привлекателността на Вашия дом и създава негативно първо впечатление още от пръв поглед. Всъщност, мръсната входна врата може да накара целият Ви дом да изглежда зле поддържан и неугледен и неволно да хвърля лоша светлина, която потенциалните Ви купувачи, няма как да не забележат, а гостите Ви, едва ли ще Ви посетят отново.

Разбира се, функцията на вратата на входа е най-вече да защитава и осигурява спокойствие. Именно, това търсят и бъдещите собственици, оглеждайки Вашия дом. Крехката и повредена врата, би ги отблъснала.

Как да обновите вратата и пространството около нея?

Стара врата навес котка и колелоОсвен, варианта да я смените, може, ако нямате в момента средства, да създадете изцяло нов и приветлив вход – преобразете по 5 интересни начина Вашата входна врата. Помислете, дали пътеката до входната Ви врата функционира като такава! Достъпна ли е? Има ли на нея отломки и растящи плевели? А сега, какво ще кажете за Вашата веранда – чиста и гостоприемна ли е? Разглеждането на всички тези въпроси може да помогне и на Вашата врата да блести по-ярко. И като говорим за яркост, помислихте ли за нов слой боя, за да освежите повърхността на вратата? Отървете се от всички онези стари и олющени грапавини, чрез шкурене, след това грундирайте и накрая изберете цвят, който ще приветства посетителите Ви възможно най-топло.

Как да поддържате дървената входна врата?

Колкото по-често обгрижвате входната си врата, толкова по-дълго тя ще издържи и поддържа блестящ външен вид. При входните врати от дърво най-големия риск е избледняване, изкривяване или гниене с течение на времето. Това им се случва, ако не са защитени подобаващо. Ето защо, е важно да проверявате външните си врати, периодично през годината, за да имате представа и да следите всички проблеми по поддръжката им, преди да е станало късно.

Ето, стъпките, които системно трябва да изпълнявате, всеки път, когато проверявате вратата си при поддръжка:

 • Избършете с навлажнена кърпа. Така ще премахнете мръсотия или невидими натрупвания, които могат да застрашат качеството ѝ с течение на времето.
 • Оценете всички проблеми на нивото на повърхността, като напукана боя или вдлъбнатини. Дали, тези несъвършенства са достатъчно проблематични, за да се направи повече в този момент, зависи от Вас, но все пак е важно да следите за евентуални дефекти.
 • Ако се налага боядисване – първо изтържете търпеливо неравностите и нанесете грунд и чак тогава завършете с боя. Свежият слой цвят, може да допринесе много за освежаването на външния вид на Вашата врата, а правилното покритие може да помогне за предпазването на дървото от плесен и гниене.
 • Повторете първите две стъпки на всеки 4-6 месеца. Вратите Ви не се нуждаят от боядисване толкова често, проверката веднъж на сезон (или малко по-дълго) е достатъчна.

Следвайки тези прости стъпки, можете лесно да удължите живота на Вашите врати, докато дойде време за подмяна. Процедурата не би трябвало да Ви отнеме много време, но ще Ви помогне да си вдъхнете увереност, че Вашите врати засега са в добра форма.

Времето става по-студено – уплътнете вратата!

Тъй като студеното време е точно зад ъгъла, имаме един много важен въпрос за Вас – Достатъчно уплътнена ли е входната Ви врата?
Може би, сте искали да пропуснете този ангажимент или никога не сте обмисляли да го направите. Така или иначе, ние сме тук, за да разгледаме стъпките, как да се подсигурите за идващата зима.

Уплътненията на входната врата Ви гарантира затваряне на уязвимите отвори срещу въздушни течения. Разбира се, оказват и влияние на температурата във Вашия дом и спестяват средства за електроенергия. Помислете за това по следния начин: Ако топлината излиза през пукнатините на вратата, Вашата отоплителна система ще трябва да работи допълнително, за да поддържа топлата температура в помещенията. Това означава, че ще плащате за отопление, което реално не използвате максимално добре.
За щастие уплътняването на вратите Ви не е толкова предизвикателно, колкото звучи. Всъщност, има няколко прости стъпки, които можете да направите, за да запълните пролуките около вратите си. Ето, ги и тях:

 • Проверете, дали входната врата приляга възможно най-плътно към касата! Ако тя се е изкривила с течение на времето, може да се наложи да помислите за подмяна, защото този проблем е непреодолим.
 • Ако случая не е такъв, а просто уплътненията Ви са загубили своята еластичност и форма, закупете нови и ги заменете!Това не е трудно, защото те са самозалепващи и лесни за монтиране.
 • Прикрепете под крилото на вратата, специална четка, която ще блокира теченията, преминаващи отдолу.

С тези малки корекции домът Ви ще остане по-уютен тази зима и средствата Ви за отопление ще се редуцират. През лятото, също ще усетите разлика – ще получите по-ниски сметки за работата на климатика.

Колко е експлоатационният период за една входна врата?

За съжаление отговорът на този въпрос, далеч не е ясен и зависи от много фактори, допринасящи за това. Например:

 • От какви материали е направена Вашата врата?
 • Защитена ли е от навес или покрита веранда?
 • Добре ли е поддържана?

Възможно е, дори да не знаете точните отговори, особено ако не сте първоначалният собственик на имота. Възрастта не винаги е най-добрият показател, че е време да смените вратата си. Ако не сте сигурни на колко години е тя, ето няколко издайнически подсказки, които можете да видите:

 • Дървесината на входната врата е започнала да показва признаци на гниене, вероятно започваща по протежението на крилото.
 • Дървесината ѝ е започнала да омеква на места.
 • Формата на вратата е изкривена и вече не се затваря лесно или здраво.

Ако, някое от горните твърдения е вярно за Вас, тогава ще трябва да инвестирате в нова врата. Разбира се, не забравяйте една много важна причина, за смяна – искате нов облик!

Независимо колко дълго ще имате една и съща входна врата, винаги трябва да се чувствате комфортно и да не се срамувате от нея. Ние винаги сме на разположение за съвет и помощ, за да намерите най-добрата врата за Вашия дом!