Видове пълнеж при интериорните врати

След външния вид на интериорната врата, най-важното за клиентите е от какво е изградено крилото. При нас предлаганите врати, според пълнежа, са три вида: с пчелна пита, с HDF оребряване и с перфорация на ПДЧ. Трите вида, имат своите хубави страни, така че нека да Ви ги презентираме, а във Вашите ръце остава решението.

Интериорни врати с HDF

Структурата на крилата на вратите от сериите Стандарт, Гама, Сил Лукс и Ефапел е една и съща (фиг. 1). Крилото е с дебелина 4 см., изградено е от рамка от иглолистна дървесина, вътре е оребрено с HDF при фрезованите и плътните модели, а при моделите със стъкло – стъклото е по цялата дължина на крилото. Цялата конструкция се окомплектова с две HDF плоскости от по 6 мм. от всяка страна. Тук съмнение у клиентите се поражда относно цялото стъкло. Доста често асоциацията при представата на клиентите за врата с цяло стъкло е, че то чупливо и опасно. Всъщност, изобщо не е задължително да е така. Стъклото е 5 мм. (4 мм. при серия Стандарт), закрепено е в крило с дебелина 4 см., и от всяка страна стои HDF плоскост, която се характеризира с голяма здравина.

След кратки изчисления стигаме до извода, че всъщност между плоскостта и стъклото има около 1 см. празно пространство от всяка страна, което играе ролята на буфер между евентуални удари по крилото и крехкия материал. Дори и да се ритне крилото, или да се удари с юмрук, това действие трябва да бъде с голяма сила за да успее да огъне HDF-ът с 1 см. и да се достигне стъклото.

Структура на крило от HDF материал

Интериорни врати с ПДЧ и „пчелна пита“

Вратите от серия Граде са с пълнеж тип “пчелна пита”. По желание на клиента могат да се изработят и с друг пълнеж – перфорация на ПДЧ (фиг. 2). Много често клиенти изразяват своята негативност към пълнежа от вида „пчелна пита“. Те са с нагласата, че това е само хартия, която не може да им даде никаква сигурност или изолация. Но въпреки съмненията, които поражда у хората, неговите качества не са за подценяване. Ето и предимствата му:

  • Самите отделения са гъсто разположени по цялото крило, което му осигурява здравина;
  • Всяко от отделенията е запълнено с въздух, който е един от най-добрите изолатори. По този начин вратата Ви създава добра топлоизолация на помещението;
  • Лекият материал, от който се произвежда пчелната пита, осигурява лекота на крилото и намалява шанса от провисване. Той е и причината за много по-безшумното затваряне на вратите с такъв пълнеж;

Това са някои от положителните страни, които е хубаво да знаете, предварително, защото тези на пръв поглед прости неща не са за подценяване. Нужно е да задавате повече въпроси, за да сте сигурни в покупката си, а служителите са там, за да Ви помогнат.

Последният вид пълнеж, а именно перфорираното ПДЧ, създава у избралите го, чувство за най-голяма сигурност и стабилност. И това е разбираемо, защото освен пресованите дървесни частици, които дават здравина на крилото и са добър изолатор, вътре са разположени и вертикални „коридори“, които са запълнени с въздух и гарантират още по-добра шумо- и топлоизолация на помещението. Трябва да знете, че с този вид конструкция, вратите Ви ще бъдат малко по-тежки, което донякъде може да затрудни децата или възрастните хора в дома Ви.

Видове пълнеж на врати серия Граде

Всеки от трите вида пълнеж, споменати по-горе, има своите свойства, които гарантират на клиента, че ако се спре на интериорни врати с пълнеж, в замяна ще получи сигурност, удобство и елегантна визия. Направете подходящия за Вас избор, а ние сме тук, за да отговорим на всичките Ви въпроси!