Видове покрития за вътрешни врати

Интериорните врати служат като краен елемент на дизайна във Вашия дом. Придават цялост и хармония. Преди да направите избор на интериорна врата, е необходимо да се оцени предимствата на конкретно покритие на вратата.

Всеки ден конструкциите на вратите се отварят и затварят няколко десетки пъти, а върху повърхността им се оказват редица различни ефекти. Продуктите решават и декоративни задачи в интериорния дизайн. За да изберете правилната трайна, естетична, устойчива на износване и надеждна интериорна врата, трябва да знаете какво предлагат производителите на покрития.

Те могат да бъдат направени изцяло 100% от масивна дървесина и комбинирани (използвайки MDF, дървесни частици, шперплат, LVL дървен материал, фурнир, PVC и полипропиленови филми). Естествени материали: фурнир от дърво и масивна дървесина. Синтетични материали: PVC и полипропиленови филми, различни ламинати и довършителни филми.

Ламинирана облицовка

Този завършек е изработен от ламинат – лист хартия, обработен със специални смоли под въздействието на високи температури. Това е най-бюджетният вариант за декоративна облицовка, най-често се използва при производството на евтини рамкови врати с пълнеж от пчелна пита. Ламинираните врати нарушават стереотипа, че добрите врати трябва да са скъпи. Ламинирана врата е рамкова врата с вътрешна звукоизолация. Въпреки ниската цена на такива продукти, ламинираните врати имат редица неоспорими предимства.

PVC филм

Прилагането на материала не изисква използването на сложни технологични процеси. Релефната структура на повърхността крие възможни грапавини и дефекти на основата. Покритието е устойчиво на влага, достъпно, точно имитира структурата на дървото, не променя цвета с времето. Недостатъците на този повърхностен слой са промяната в свойствата под въздействието на високи температури, отделянето на вредни вещества (феноли) поради промени във влажността или температурата. Така че при избора на материал за покриване на вратата, като например PVC филм, е много желателно да се вземат предвид предимствата и недостатъците, описани по-горе.

Еко фурнир на базата на целулоза

Това е най-икономичната форма на обработка на крилото на вратите. Материалът е лесен за нанасяне, не изисква използването на скъпи лепила. Такива модели вътрешни врати са представени в широка гама, можете да изберете правилния вариант от различни нюанси, текстури. Покритието е устойчиво на цвят, екологично.

Евтините дизайни имат няколко недостатъка: повърхностният слой има ниска устойчивост на износване, ниска дебелина в сравнение с други аналози.

Фурнир

Дори най-качествените филмови врати губят от естествения фурнир. Повърхността на естествения фурнир е подобна на повърхността на плътните врати, само че са с много тънък слой дърво. Фурнированите врати често са фурнировани с най-скъпите и екзотични видове. Във всеки случай това е много по-евтино, отколкото да направите цял масив. Дори фурнирът на познат дъб ще струва три пъти по-евтино от цял масив, да не говорим за махагон или, например, абанос.

Фурнирите също са различни. Има евтин, с възстановен модел. Прави се от бързорастящи видове: клен, трепетлика, топола. Това е така нареченият фурнир Fine-Line. Ярки представители на този вид са фурнированият избелен дъб и венге.

Най-скъпият фурнир е естественият. Това е истинско изрязване на дърво, с шарка и релеф. За да не се унищожи фурнирът, той се залепва върху субстрат от материал, избирайки според чертежа. Оказва се, така наречената риза. Повърхността на вратата е с фурнировка чрез горещо пресоване.

Врати от масивно дърво

Масивните врати на пазара са представени главно от следните видове: бор, ела, дъб, ясен, бук.

Борово дърво

Най-популярният бор Pine има отлични свойства: естествената устойчивост, предпазва от влага, насипното дърво служи като отличен изолатор, много красив модел на повърхността. Има един недостатък – естествена мекота.

След като разполагате с информация за видовете вътрешни покрития на вратите и техните предимства, лесно можете да изберете подходящите врати за вашия дом.