Врати в коридора

Жилищата обикновено са едностайни, двустайни, тристайни и многостайни. Но във всяко от тях има помещение, което обединява всички останали – първата стая, в която влизаме в апартамента или къщата е антрето. Коридорът може да бъде с различна форма: правоъгълна, закръглена, квадратна и т.н. Тя може да бъде малка стая или може да бъде доста просторна или продълговата.

Преди да се съсредоточите върху интериорните врати,

които „гледат” към антрето, трябва да установите какви са коридорите.

  1. Правоъгълно антре. Това обикновено е дълга тясна стая, в която всички врати на стаите са свързани.
  2. Хол служещ и като коридор. Стаята е просторна, вратите на всички помещения се отварят към него.
  3. Хол, към който има врати свързващи други помещения и отделно коридор за други такива. Има врати към кухнята, банята и тоалетната, а в самия коридор са вратите на другите стаи и дневните.

Важно е да се избере за всеки тип коридор на помещението собствен тип врати, със специфична, подходяща система за отваряне. Тя може да бъде отваряща се класическа врати, врата – акордеон, плъзгаща.

Ако се изберат по този начин няма да пречат на никой със съответният начин на отваряне, а и ще бъдат съчетани като цяло в интериора по модел и вид врата и ще изглеждат хармонично. Цветът на вратите трябва да се избере под външните фактори на коридора на помещението.

interiorСветлите цветове ще увеличат визуално коридора,

особено ако това е тясна, дълга стая. Тези врати ще дадат комфорт, усещане за топлина и спокойствие.

Ако има голям брой врати в коридора, е възможно да се заменят някои врати с арки, тази стая ще бъде по-функционална, по-удобна, по-лека и визуално уголемена.

Голям плюс за коридора ще бъде монтирането на бели врати. Те са по-практични, прахът върху тях не е толкова забележим. Тези врати се комбинират с всякакъв вид интериор и ще дадат на стаята „лекота”. Също така, белият цвят изглежда богат, особено ако добавите златни орнаменти към него. Но най-често цветът на вратата се избира под цветовата гама на стените. Можете да направите стаята контрастна- тъмни стени и светли врати, или обратното. Също така трябва да обърнете внимание върху цвета на пода.

Интересна идея е плавен преход от тъмен нюанс на пода до по-светъл нюанс или два нюанса на крилото на вратата. Всичко зависи от фантазията, предпочитанията и желанията на собствениците. Може допълнително да се допитате и до близки и познати, които скоро са сменяли врати и биха ви дали чудесен съвет и нагледен пример как биха изглеждали различни съчетания. Така вие ще изберете най- добрият вариант за вас и ще превърнете дома си в едно уютно и хармонично място.