Правилно почистване и експлоатация на интериорните врати

Интериорните  врати са неизменна част от всяко жилище, експлоатират се непрекъснато, съответно се замърсяват често и имат нужда от определена поддръжка.

Поддръжка на интериорните врати

Необходимите грижи, които полагаме за тях зависят изцяло от материала, от който са направени. В повечето случаи крилото и касата са от MDF или HDF. Като покритието на този материал може да бъде ламинат или PVC. Тези врати се почистват най-често с мека влажна кърпа. А ако искаме да почистим по-сериозни замърсявания като петна например, може да използваме препарат за почистване на мебели или дърво. Той ще придаде и допълнителен блясък на почистеното с него пространство. Преди употреба трябва внимателно да прочетем указанията за употреба и посочената от производителя концентрация. В никакъв случай не е препоръчително да използваме абразивен почистващ препарат. Има много голяма вероятност малките твърди частици да надраскат покритието на нашите интериорни врати.

Стъклените врати – най-лесно и ефективно, следите от прах и отпечатъци, се почистват с препарат за стъкла, отново с мека кърпа, за да не надраскаме стъклото, особено ако е матирано.

plazgashta se interiorna vrata

Тъй като най-често в контакт с нас са дръжките, поради постоянното отваряне и затваряне, те също се нуждаят от редовно почистване – в зависимост от материала от който са, трябва да изберем дезинфектиращ препарат.

Друг важен момент при използването на всички врати, освен почистването е и редовната грижа за движещите им части. Трябва да смазваме ”езичето”, пантите и при необходимост да регулираме обкова им.

Тази дейност е задължителна, за да предотвратим тяхното преждевременно износване и да удължим максимално живота на механизмите. Препоръчително е смазване на пантите един път месечно с масло или със спрей за смазване, който можем да намерим в най-близкия магазин.

Освен това, е добре да обърнем внимание и на обкова – също един път месечно – ако се налага, да затегнем някой болт по него.

Освен качеството при произвеждането и монтирането на вратите, важен момент е и начинът на експлоатация, почистването и поддръжката им.