Как правилно да почиствате екстериорните си врати

Поддържане на екстериора на дома Ви чист допринася за увеличаването на привлекателността му. Входната Ви врата и тази на гаража са голяма част от екстериора и изискват редовно почистване, ако желаете да запазите атрактивния им вид. Те са и инвестиция, която сте направили за дома си и не бихте желали да направите нещо, което ще ги повреди. За да сте сигурни, че поддържате чисти врати без да ги наранявате, сме подготвили няколко съвета как да го правите правилно:

Входни врати

Започнете с почистването на видимата мръсотия и прах, които са се събрали. Цялостен и бърз начин, с който да почнете е да използвате специалната приставка на прахосмукачката Ви – дюза, която ще Ви позволи да оберете всичко от фрезованите тесни части на вратата. След това разтворете почистващ препарат, който ще използвате, в топла вода. Един много лесен и ефикасен препарат, който може да си направите от продукти от Вашата кухня е да смесите оцет и вода. Изсипете ги в шише с пръскало за по-лесна употреба. Използвайте спрея да забършете вратата изцяло. Накрая вземете лак за месинг или стомана, за да полирате обкова на вратата. Крайният резултат трябва да е блестяща входна врата служеща като топъл, приветлив и атрактивен вход, какъвто желаете да бъде.

Гаражни врати

pochistvane eksteriorni vrati 2

По принцип, почистването на гаражни врати е лесно и бързо. Напълнете кофа с топла вода и сапун и го разтворете до пенеста консистенция. Използвайте парцал или голяма гъба да нанесете измиващата течност на вратата като минавате повторно всяка част. След като цялата врата е сапунисана, използвайте маркуч, за да отмиете напълно сапуна. Накрая, използвайте кърпа за подсушаване на вратата, което ще я остави свежа и бляскаво чиста.

Съвети за дървени врати

Ако имате дървена входна или гаражна врата, то тя изисква по-редовно чистене и поддържане за разлика от другите материали. Това не е задължително нещо лошо – просто компромисът, който сте направили, за да се радвате на натуралната красота на естественото дърво. Когато почиствате такава врата, използвайте препарат за мебели или нещо подобно, за да постигнете фин блясък. Ако дървената Ви врата е боядисана, разредете препарата предварително във вода, тъй като иначе бихте рискували да свалите боята.

Съвети за стоманени врати

Стоманата е сред най-издръжливите материали за врати и изисква доста по-малко поддръжка. Чистенето на такава врата е много просто и праволинейно. Намерете универсален препарат за почистване и гъба. Напръскайте от препарата като след това забършете с мокра гъба. Уверете се, че сте премахнали всичкия препарат, след което полирайте с хартиена кърпа. Стоманената Ви врата ще изглежда като нова и ще издържи по-дълго без нужда от почистване в сравнение с дървените или стъклените врати.

Съвети за стъклени врати

pochistvane eksteriorni vrati 3

Когато част от вратата Ви представлява стъкло, е много важно да ги почиствате редовно. Едно мръсно стъкло може да занемари вида на цялостния ви екстериор. Започнете с отстраняването на видимите мръсотии, след това забършете праха. Използвайте разтвор от сапун и вода, за да изчистите стъклото от двете страни. Когато е напълно чисто, напръскайте с препарат за стъкло и забършете с кърпа, за да получите финален блясък без видими ивици, който ще трансформира вратата Ви напълно.