Елементи на вратата

На пръв поглед, а и за повечето потребители, цялата конструкция, която те виждат, състояща се от крило, каса и др. е врата. За тях всичко е едно. Но в действителност това е една система от много елементи, при която ако липсва, дори една част, тя няма да функционира правилно. За да разберете по-добре не дотам сложния механизъм на всяка врата, трябва да знаете основните ѝ елементи. Това ще Ви даде повече увереност, когато предприемете смяна на интериорните си врати у дома.

Крилото

Нека започнем с крилото. То е подвижната част на вратата. Крилото е най-големият по обем елемент и неговият вид е основен фактор за вземане на решение от клиентите, на кой модел ще се спрат. Има най-различни модели при интериорните врати. То може да бъде със стъкло, с фрезовка, плътно, стъклено, с алуминиеви профили и лайсни. При входните врати, крилото може да бъде метално, от MDF панели, пожароустойчиво.

Добре е, избирайки своите нови врати, да ги съобразите с интериора на жилището си, също така не пренебрегвайте и предназначението им. Има голямо значение, дали става въпрос за баня, спалня или всекидневна. Не за всяка стая е подходяща всяка врата! Отделно попитайте, от какво е направена сърцевината на крилото. Тя има отношение за звукоизолацията и съхранението на топлината в помещенията. Това е особено валидно и за външната врата.

Касата

Тя е вторият по значимост елемент и заедно с крилото са основите на всяка врата. Касата всъщност е рамката на конструкцията. Състои се от две дължини и една къса част, известна още под наименованието щурц. За получаване на завършен вид на всяка каса могат да се добавят первази. Стандартно те са от всяка страна, но има и някои модели – изключение, които се предлагат с первази само от едната страна. Первазите само по себе си могат да бъдат: от HDF- обли или прави, метални.

Пантите

Панта пеперуда

Панта тип “пеперуда”

Панта осова

Осова панта

Пантите са свръзката между предходните два елемента. Те държат крилото към касата и осигуряват свободното му движение. Пантите могат да бъдат няколко вида, например, при интериорните врати са тип „пеперуда“ или осови панти.

Обковът

Всичко останало по вратата е обединено под едно наименование – обков. Той включва патрон, брава, дръжки и насрещник. С други думи това са всички малки елементи, които се поставят допълнително и могат да се подменят лесно при амортизация.

Патроните служат за заключване на вратата. Могат да бъдат – обикновени, секретни, WC и секретни ямкови.

Секретен патрон

Секретен патрон

Бравата е частта, която свързва патрона с езика на вратата и спомага за затварянето на вратата. Нейният вид зависи от вида на патрона и може да бъде – обикновена, WC или секретна.

Обикновена брава

Обикновена брава

Дръжките са елементът, чрез който всъщност човек мести езика на бравата и така отваря и затваря вратата. Те са различни при всеки модел врата. Например, при вратите Gradde има разнообразие от варианти. Разберете повече защо да предпочетете интериорни врати Gradde.

За входните врати дръжките могат да бъдат или активни или пасивни по избор на клиента.

Дръжка

Дръжка

Насрещникът е последният елемент от обкова. Той е „рамка“, очертава местата, в които влизат езиците на бравата при заключване и затваряне на вратата.

Ако само един от тези елементи не работи, както трябва, то е нужно да сте информирани как да ги поддържате в изправност. Обковът трябва да се смазват през първата година от употребата на вратата, а всеки месец и с течение на времето тези процедури да се разреждат.

Не на последно място при покупката на врати e важно да се помисли и за друг фактор – за монтажа на вратите. Може да възникнат някои неочаквани неща при монтажа на вратите. Не се доверявайте на случайни „майстори“, защото правилното позициониране на цялата конструкция е определящо за безпроблемната ѝ експлоатация. В случай че нещо е останало неясно, винаги можете да се обърнете към нас!