Любопитни факти за вратите

Вратите са изключително важна част от живота Ви, но те се пренебрегват ежедневно. За да Ви покажем какво влияние оказват върху живота Ви, ние събрахме любимите си факти и цифри за обикновената врата. Никога повече няма да имате вратата си за даденост!

Приемате ли вратата си за даденост?

Разбира се, тя е част от къщата Ви и е там, за да върши своята функция. Тя е постоянно там, свиквате дотолкова с нея, дори и не я забелязвате. Но можете ли да си представите живот без врати? Как ще влезете и излезете? Вратите са изключително важна част от живота Ви, но те се пренебрегват ежедневно. И все пак, вратите могат да бъдат вълнуващи и да водят до места, които са изпълнени с мистерия. Но по-често Ви довеждат до сигурността и комфорта на Вашия дом.

Неефективните остъклени врати и прозорци струват на домакинствата над 25% от сметките им за енергия. Тези загубени пари буквално изтичат през пролуките на къщата Ви. Смяната с качествени, плътно затварящи се и шумо- и топлоизолирани интериорни врати, може да ви спести до 15% от сметките Ви.

Приблизително една трета от престъпниците влизат през входната врата. Старите, кухи врати са лесни за сваляне, а старомодните ключалки също са изложени на риск, докато тънките стъкла на вратите могат лесно да бъдат разбити. Модерните врати са по-сигурни, снабдени със здрави ключалки, метални листи и оребрения, както и пасивни противовзломни шипове. Помислете за блиндирана масивна и качествена врата и я дръжте заключена!

Вратите при различни култури

  1. Янус е бил известен като римският Бог на началото и края, на вратите и преходите. За да го почетат, римляните правели вратите си да се отварят навътре, за да посрещнат техния бог Янус, когато им гостувал. Римляните обичали да украсяват входните си врати по интересен начин.
  2.  Смята се, че най-старата врата в света е на 5100 години. Намерена е в Цюрих, при археологически разкопки.
  3. Древнен Египет се счита за дом на първите врати, въпреки че те са много опростени в сравнение с днешните врати, състоящи се от плоча от дърво и панти. Преди около 4000 години, египтяните създали прототип на заключване, което прилича на ключалките, които се намират в повечето закопчалки, които използваме днес. Едва през 1861 г. тази форма на заключване, става популярна и се патентова моделът заключване, който се отваря с малък, плосък ключ.
  4.  Входната врата има важно значение в културата на Фън Шуй. Практиките на фън шуй се опитват да балансират естествените енергии в къщата, за да увеличат просперитета и богатството. Например, казва се, че пътеката към вратата трябва да бъде изчистена от препятствия и други предмети, така че енергиите да могат да текат естествено в цялата къща, в полза на собственика и членовете на неговото семейство.
  5. Най-голямата в света врата е висока 465 фута или е висока колкото 45 етажна сграда, така че това я прави наистина гигантска. Пълният цикъл на отаряне и затваряне продължава цели 45 минути. Тя се намира в сградата на Nasa Vehicle Assembly в космическия център Кенеди във Флорида.
  6. Посочената по-горе врата е изобретена през 1921 г. от C. G. Johnson. Само пет години по-късно, той изобретява първата автоматична гаражна врата.

За щастие, днешните врати далеч не са от нестабилни и ненадеждни, като тези, които  са се използвали преди столетия или хиляди години. В днешни дни модерните врати са изработени от трайни материали, те могат да пазят дома Ви от крадци и също така да допълват хармонично Вашия интериор.

Следващият път, когато преминете през една врата, помислете за въздействието на тази врата върху живота Ви!