Характеристики на интериорните врати и техният монтаж

Интериорните врати са част от обзавеждането и визията на всяко едно домакинство. Дошло е време да сложите нови интериорни врати на мястото на старите, по-модерни и устойчиви. Нямате търпение да видите новата визия на своето жилище? Е ние ще ви помогнем. Днес ще издадем 5 ключови тайни за монтаж на вътрешни врати, които експертите наистина не искат да знаете.

Предварителна подготовка

Както всяка една дейност свързана с ремонт или обновяване и монтажа на врати изисква подготовка и също така необходим асортимент от инструменти. Ще започнем с представянето на необходимите инструменти, за да можете да стартирате монтажа още сега. А именно първото и най-важно нещо е да разполагате както с дълъг, така и с по-къс нивелир, рулетка, полиуретанова пяна, винтоверт, ръчен циркуляр, гумен чук, лепило за дърво, обикновен чук, винтове за дърво, дървени ками. Разбира се, ако е необходимо къртач за евентуално дооформяне на необходим строителен отвор. Повечето от вас ще се замислят за това, че не разполагат с къртач или циркуляр. Но това не бива по никакъв начин да ви притеснява. Необходимо е само да се разровите в интернет и ще намерите стотици фирми, които предлагат инструменти под наем. Другата половина необходима за монтаж е лесна за намиране по магазините или дори е налична във всяко едно семейство.

gama 205 p siv kestenМонтаж

След като сме набавили всичко от посочените по-горе инструменти можем да започнем със същинската част на монтажа. За целта е необходимо да се запознаем с габаритния размер (размер с каса) на избраната от нас врата. И се пристъпва към момента, когато ще ви дадем едно много важно уточнение и то е свързано именно с тези габаритни размери. Необходимо е да имаме строителен отвор с минимум 2-4 см по-широк и с 2-4 см по-висок от габаритния размер на вратата с касата. Даваме и нагледен пример, ако желаете вашата врата да бъде с крило (движещата част) с размер 80см и проходима част 78 см. Тогава е необходимо е нашият строителен отвор да бъде 88-92см в ширина и 203 см във височина. Така може да се монтира вратата с касата без да се извършват допълнителни корекции, като подрязване на крило, каса и первази.

Строителен отвор

В случаи, в които не сте били запознати с това какъв точно трябва да е строителният отвор, за да отговаря на размера на нашата нова врата и не желаете да я коригирате като посочените по-горе възможности е необходимо да разширите или съответно да стесните отвора до препоръчания габаритен размер. Друга много важна подробност е изборът на каса, която да бъде монтирана. Трябва да знаете, че ако изберете каса, която е с така наречената права щокова каса – фиксирани 10 см. Тя няма възможност за регулиране и вашата стена е с ширина по-голяма от посочените 10 см ще остане за довършване непокритата част от стената. Това може да се направи с предвидена за целта уширителна планка и комплект первази или просто да се измаже самата стена и да се боядиса след това.

И сега започва същинската част за извършване на монтаж, за които е необходимо да следвате следните стъпки.

Монтажът започва с разопаковане на избраната от нас врата и с проверка на необходимите части за самото му извършване. Частите са следните: Крило, каса, панти, брава, патрон, дръжка, первази и, разбира се, необходимите винтове за поставянето на дръжката и пантите.

Етапи на монтажа

  1. След като проверим този асортимент се започва с повторно измерване на строителния отвор и страниците на касата. При необходимост трябва да подрежете страниците в долната им равна част.
  2. Сглобяваме двете страници с щурца (горната къса част на касата).
  3. Поставяме вече сглобената каса в подготвения строителен отвор, като при самото поставяне се определя и посоката на отваряне на вратата.
  4. Поставяме ками за закрепване на касата в случай, че имаме отклонения след като сме проверили с нивелир е необходимо да разместим камите и да измерим наново.
  5. За да поставим самото крило е необходимо да сме определили посоката на отваряне на вратата. Когато тя е безфалцова това може да се реши непосредствено по време на самия монтаж. След като изберем посоката поставяме с винтовете от комплекта три боя панти към крилото, за да можем да го закачим на самата каса.
  6. Поставяме разпънки (обтегачи) във вътрешната част на касата – необходимо е да се направи на нивото на бравата и в долната част на касата.
  7. Започваме лека полека да запълваме разстоянието между зида и касата с полиуретанова пяна. Като наш личен съвет е да правите това постепенно и по-малко с леко наслагване. Причина е че монтажната пяна се раздува непосредствено след първоначалното поставяне. Това ще спести изрязване на пяната след напълно засъхване и ще се избегне евентуален проблем при монтирането на касата и на первазите. Това е важно, защото по този начин первазите ще покрият монтажната пяна доста добре. Няма да има видими следи.
  8. След като пяната е готова се поставя бравата, патрона, насрещника и дръжките.
  9. Измерваме и прерязваме первазите под ъгъл от 45 градуса и ги поставяме в касата, като с помощта на силикон или лепило ги закрепваме здраво за стената.
  10. След като сме монтирали и сглобили цялата врата е необходимо тя да се остави затворена в продължение на 12-15 часа.