Предимства при използването на естествена дървесина

Като любители на дървесния десен не е изненадващо, че обичаме „дърво” във всички форми и размери. В тази статия ще говорим за това като част от интериорния дизайн на Вашия дом и предимствата от използването на естествено дърво за врати и прозорци във Вашия дом.

Въпреки, че понякога не привлича вниманието, което заслужава, интериорна врата от масивна дървесина в къщата е основополагаща в дизайна на всяка стая. Както вратите, така и прозорците трябва да бъдат продължение на стила, дефиниран във вътрешността. В случай на избор на дървесен декор, безбройните възможности ни дават избор и означават, че можете да намерите стила, който най-добре пасва на вашия дом, без да жертвате качеството, стила или комфорта.

Дървесина – неща, които трябва да се вземат под внимание

При избора на дървени врати не само трябва да мислите за начина, по който изглеждат, но и за качеството, за да осигурите добра изолация, дълготрайност и безопасност – а естествената дървесина отговаря на всички тези критерии.

Що се отнася до прозорците, дървесината е материал с голямо търсене поради своята изолационна способност, която е много по-висока от тази на материали като алуминий. Освен това, той предлага много възможности по отношение на дизайна и завършеността.

Сред многото видове дърво, за интериорни врати и прозорци могат да се използват следните:

  • Твърди дървета като дъб, топола или орех, които са по-тъмни и имат по-зърнесто покритие.
  • Меки дървесни видове като бор, ела или кипарис са по-икономични с по-гладко покритие.

Има широка гама от разнообразни дизайни в различни цветове и форми за врати и прозорци на пазара, от най-простия стил до най-бароковите, с които да облечете дома ви.

Но защо трябва да избирате естествено дърво като материал за изработка на части от  вашия дом?

Предимства на използването на естествено дърво в прозорци и врати

През последните няколко години естествената дървесина е възстановила водещата си роля не само в интериорните дърводелски изделия, но и в мебелите и декоративните елементи. Чувството на топлина, което този фин материал предава, неговата здравина и способността му да се изолира срещу внезапни промени на температурата, в допълнение към най-новите подобрения в довършителните работи и в поддръжката, са някои, но не всички, предимства.

  • Дървесината е един от най-устойчивите материали, особено сега с напредъка в обработката с прилагането на нови технологии.
  • Той може да се рециклира и да се използва многократно и неговото използване допринася за оптимизиране на енергийната ефективност, тъй като е в състояние да намали емисиите на CO2.
  • Целулозата от него поглъща голяма част от енергията на вълните, които получава, което я прави отлична за звукоизолация.
  • Той е много водоустойчив!
  • Качеството на естественото дърво прави дома ви приятен и уютен.
  • Дървесината има широка гама от покрития, поради което е идеалният материал за създаване на лични и специални пространства.

Фигура

Думата „фигура“, която се отнася до характерните белези, които обикновено се появяват върху надлъжните дървени повърхности, се дължи на характеристиките на естествения пръстен на растежа и на присъщата клетъчна структура. Тази дървесна структура обикновено се причинява от външни влияния, като влажност, заразяване с насекоми, различни наранявания, а и още зависят от спецификата на дървото, снабдяването му с хранителни вещества и др.

Макар че рисунката върху повърхността на фурнира е очевидна, тя се проявява по-ясно, когато на повърхността се нанася финишно средство.
Различията на структурата се наричат по различен начин в зависимост от характерния им вид. „Къдравия” рисунък е известен с различни имена като тигрови ленти, кръстосани пръти и кръстосан огън. Въпреки това, когато се преработват във фурнир, усещането става гладко, но видът на вълнообразното / къдравия ефект, се запазва поради различията в отражението и пречупването на светлината.