Първите врати

Изненадващо или не, едни от най-запазените врати в света са на религиозни сгради. Първите открити и изследвани врати са от Древен Египет. Според вече познатата история вратите били правени по доста лесен метод, а именно плоскост от няколко подредени дъски с еднаква ширина, често е поставяна и рамка, която е придържана от „прът”.

Разбира се, методите за правене на врати доста са се развили през годините, чрез нови технологии, усъвършенстване на методи за изработка и използване на нови и модерни материали.

Най-старата българска врата

Най-известната врата в България е на възраст около 700 години. Най-старата врата се намира в Боянската църква, създадена е през 1259-та година, като можем да видим следи по нея от куршуми и ножове. След изследване през 2016 година се установява, че върху вратата се вижда и надпис „Аз Василий, писах”, от който се разбира, че и майсторът зограф е Василий Зограф, който е изрисувал църквата през 1259 година.

Най-старата врата открита в света

Втората по популярност най-стара врата в света е тази в Уестминстърското абатство във Великобритания, открита през август 2005 година. Според изследванията вратата е доста запазена главно, защото е вътрешна и се използва често. Вратата е от времето на Едуард Изповедник, който е последният англосаксонски крал на Англия, роден през далечната 1003 година след Христа. Възрастта на вратата е около 960 години.

Първото подобно проучване на врата е проведено в лаборатория в Оксфорд, където се установява, че за направата на вратата са използвани дъски, които са отрязани от дърво, което е расло в годините между 924-1030. Не може да се установи с точност годината, защото все пак дървото е обработвано, но според изследването е 1032-1064 година, като самата врата е създадена около 1050-та година.

Има още любопитни истории около световноизвестни врати, които да научите.