Световноизвестни врати

Вратите могат да имат много интересни истории или историческо значение. Могат да бъдат символ на прехода, на обединението и преклонението.

Портата на замъка Корал

замъка Корал

Замъкът Корал се намира в град Лежър сити, Флорида, САЩ и е построен от Едуард Ледсалин, латвийски имигрант. След като е изоставен от 16 годишната си годеница, той се затваря в имота си докато не построил странния замък. Чудно е как нисичкия ексцентрик е успял да пренесe монолитния къс корали. Самата врата крие свои тайни. Направена е от едно парче корали с размер 2 м ширина, 2,3 м височина  и 0,53 м  дебелина. Достатъчно странно е придвижването му да настоящото място, но и начина на отваряне е загадка. Тежащият 8 тона къс е така балансиран, че със съвсем леко побутване да се отмести. Загадката остава неразкрита десетилетия, докато не се налага поправка на заялата врата. Оказва се, че балансът бил постигнат с лагер от стар камион и метална ос, която минава през средата на каменния блок. Вратата е върната на място след подновяване на механизма на 23 Юли 1986 г. През 2005 отново се наложил ремонт, но вратата се отваря със същата лекота както и в деня, когато е конструирана.

Вратата на хотел Палмър Хаус

Палмър Хаус

Оригиналният хотел Палмърс е открит на 26 септември 1871 г. и е бил сватбен подарък за съпругата на Потър Палмър. 13 дни по-късно обаче сградата изгаря в Големия пожар в Чикаго. Палмър строи нова сграда на хотелът, който и до днес се счита за един от любимите хотели в света. През 1920 г. в центъра на Чикаго е можело да се построи и по-голяма сграда, така че Палмърс Хаус се сдобива с нови 25 етажа. През декември 1945 г. Конрад Хилтън купува хотела и той става известен и до днес като The Palmer House Hilton.

Когато влезете в сградата на улица „Монро” ще преминете през две големи бронзови врати с пауни на тях. Те са проектирани от Луис Комфорт Тифани и са част от хотела още от 1873 г. Първоначално са украсявали витрината на един от най-старите бижутерийни магазини в Чикаго, C.D. Peacock.  Вратите с пауните стават една от емблематичните забележителности на Чикаго след преместването им в Palmer House, където повече хора да могат да се любуват на изящната изработка.

Портата на Ищар

Порта Вавилон

Поръчана от крал Навуходоносор II през 575 г. пр. Хр. и е осмата порта към вътрешния град Вавилон. Тя е посветена на Ищар, богинята на плодородието, любовта, войната и секса. Портата е смятана за едно от първоначалните чудеса на света, но е заменена от фара на Александрия.

Портата е тъмносиня, с кедров покрив и рамка. На вратата е изображение на драконът Бог Мардук. Около него са разположени златни лъвове и бикове.

През 20-ти век портата е реконструирана с оригиналните си тухли и сега се намира в музея “Пергамон” в Берлин. Оригиналните тухли са открити при разкопки между 1902 и 1914 г.

Бранденбургската врата

Бранденбургската врата

Бранденбургската врата или порта е проектирана през 1789-1791 г. от Карл Ланганс в стил класицизъм. Като прототип е ползван пропилеят на атинския Акропол. Тя е единствената оцеляла от градските порти на Берлин. Наричат я още Портата на света.

Фасадата е дело на Йохан Шадов и изобразява 6-метровата квадрига, управлявана от римската богиня на победата Виктория под формата на триумфална корона.  При победата на Наполеон над Прусия Триумфалната корона е пренесена в Париж, но след  загубата на битката при Ватерло е върната в Берлин и се сдобива с Железен кръст под Римския орел.

Бранденбургската врата е свидетел на много паради и триумфи. По време на Берлинската битка в края на Втората световна война в Европа, обаче е силно повредена. Арката е възстановена през 1956 г., а квадригата и триумфалната корона през 1958 г.

През 1961 г. проходът, от изток на запад през вратата, е преграден с Берлинската стена. На 9 Ноември 1989 г., когато под напора на вятъра на промяната стената символизираща желязната завеса е съборена точно 200 години след началото на изграждането на Бранденбургската врата.