Топлоизолация на интериорни врати

Топлината и тишината са гаранция за комфорт във всеки дом. За да се осигури безшумност и топлина на жилищните помещения без разходи и усилия, на първо място е необходимо да се изолира входната и вътрешната врата.

Ниво на изолация

Нивото на топлоизолация е един от най-важните показатели за качеството на вратите. Степента на запазване на топлината, като правило, еднакво зависи от вида и качеството на материала на крилото на вратата и пълнежа на вратата. Вратите от ПДЧ, масивно дърво или МДФ по своята същност са добър топлоизолатор.

Методи за топлоизолация на интериорни врати

Най-ефективният метод за топлоизолация е многослойното строителство. Пространството между предните части на вратите е запълнено с няколко слоя изолация. Като материал за пестене на топлина е по-добре да използвате гъвкави, порести вещества, като минерална вата или полиуретанова пяна. Физическата особеност на тези строителни материали е доказана в много ниска топлопроводимост и въпреки това, поради тяхната гъвкавост и пореста структура, те по-плътно запълват празнините. Колкото по-меко е уплътнението, толкова по-ниска е топлопроводимостта и колкото по-добре паснат вратите и касите, толкова по-малко пукнатини,толкова повече циркулацията на топъл и студен въздух намалява. За да намалите до минимум разстоянието между прага и вратата, по време на инсталацията си струва да разгледате опцията за инсталиране на защитна четка. Еластичността на четката ще помогне да не навлиза студен въздух и звуци.

Ако интериорната врата е изолирана, обърнете внимание на уплътнението на касата. При некачествено закрепване на вратата има разстояние между вратите и стените – ефектът от изолацията на самата врата се свежда до нула. Ето защо, когато инсталирате касата на вратата, е необходимо да се придържате към правила: уверете се, че тя влиза възможно най-плътно в отвора и запълнете пукнатините между стената и касата с монтажна пяна. Ако искате да извършвате монтажните и изолационните дейности бързо и ефективно, по-добре е да поканите специалисти, които ще вземат предвид всички нюанси на помещението и ще Ви помогнат да избегнете ненужни притеснения и неудобства.

Ако вратата е монтирана правилно, всички ненужни отвори са уплътнени, крилото на вратата е изолирано – гарантира се висококачествена топлоизолация. С малко усилия предпазвате дома си от студа и дискомфорта, а семейния бюджет от ненужни разходи.