4 полезни съвета за поддръжка на интериорните врати

Бихме казали, че интериорната врата е една от най-важните части на всяко жилище, независимо от това дали става въпрос за вашият дом или офис. Също така е и доста игнорирана от голяма част от хората, но всъщност е жизненоважно, дали вашата интериорна врата е добре поддържана, защото това ви осигурява безопасност, комфорт, сигурност, а и самото съществуване на вратата. Няма дом, който да е без врати, но ние ще Ви кажем и как да ги поддържате, за да ги запазите максимално като нови.

Ето и нашите съвета за вратите, които трябва да знаете

1. Винаги бъдете нащрек и дръжте ушите и очите отворени

Много е лесно, когато минавате през интериорните врати бъдете по-наблюдателни и проверявайте, дали няма скърцане. Доста пъти игнорираме това, че вратата ни скърца или опира някъде, но всъщност тези грешки, които смятаме за малки, могат да създадат големи проблеми.

2. Погрижете се за вашия обков

Средно статистически вие ползвате вратата си у дома над 1000 пъти годишно. Постоянния натиск върху механичните части, които фиксират вратата Ви към касата и позволяват плавното и безпроблемно движение. С течение на времето е напълно възможно болчетата да се разхлабят, но за щастие всичко, от което се нуждаете е отвертка, за да ги затягате на всеки месец или два. Редовното затягане ще поддържа вашият обков като нов.

3. Смазвайте редовно пантите

Смазването е единственият начин да се гарантира, че движещите се панти на вратите функционират безпроблемно. Когато не смазвате пантите и болтовете оставах сухи, тогава те са изложени на по-голям риск от износване и ръждясване при експлоатация на вратата. Когато имате възможност смазвайте вашите панти, защото това по никакъв начин няма да им навреди, а само ще помогне, защото ще премахне и досадното скърцане.

4. Почиствайте праха

Всички знаем, че вратите и прозорците са единствените „части” на къщата, които предпазват от това да не навлиза прах в закритото помещение. С времето обаче самите интериорни врати и прозорци събират доста прах, което всъщност изяжда материала на вашите врати. Не чакайте да настъпи пролетта, за да извършите и „пролетното почистване”, а просто можете да почистите вратите, когато изглеждат прашни. Поддържайте ги чисти дори в името на естетиката!

Надяваме се нашите съвети за правилна поддръжка на врати да са Ви били полезни и да се грижите за вашите врати, както за самите вас! С тяхна помощ ще възстановите блясъка и ще осигурите дълготрайна и безпроблемна експлоатация на вратите.