Полезни съвети как да изберем интериорни врати?

Изборът на интериорни врати, не е лесна задача. Научете няколко практически съвета!

Намирането на правилната врата на стаята е един от ключовите елементи, влияещи върху крайния външен вид на подредбата. Вижте на какво да обърнете внимание, за да се насладите на перфектната врата!

Първо, трябва да съобразите начина на отваряне (ляво или дясно) на крилото на вратата, спрямо пространството и Вашето удобство. Това е необходимо решение, което трябва да вземете. От посоката на отваряне ще зависи, дали вратата ще бъде функционална. Грешният избор може да се окаже неприятен, когато се окаже, например, че превключвателят на светлината ще бъде поставен зад крилото на вратата. Как да различим дясната от лявата врата? Отговорът е лесен – ако се застане срещу вратата и се провери къде се намират пантите – от дясната Ви страна – имате работа с дясната врата, а ако са напротив, от лявата – с лявата врата.

Според вариантите на отваряне, вратите се разделят на:

  • еднокрилни врати на панти – това е най-популярният тип врати;
  • двукрили люлеещи се врати – обикновено се използват в по-представителни помещения, като хола. Двукрилните врати могат да имат – крило, което се отваря, както и едно стационарно;
  • чупещи – препоръчват се за малки стаи. Крилото може да се сгъне на части, което спестява много място;
  • акордеон – вратите са под формата на тесни елементи, които се нагъват и плъзгат по водачи;
  • плъзгащи се, едно- или двукрили врати – те могат да бъдат позиционирани на стена или скрити в стената. В първия случай крилото се плъзга по специални релси и вратата остава видима след отваряне. От друга страна, вратите, скрити в стената, изискват подходяща подготовка, т.е. отвор в стената или допълнителна стена, за да се получи подходящия размер на процепа;
  • люлеещи се – отваряеми в двете посоки с автоматично затваряне. Такива врати най-често се намират на обществени места, както и в ресторанти, свързващи залата с кухнята.

Без фалцови и фалцови врати – по какво се различават?

Въпросът е наистина прост – при вратите без фалц пантите са скрити, така че в случаи на затворено крило, пантите са невидими, а вратата образува едноплоскостна система с рамка. От друга страна, фалцовата врата има характерен ръб с вдлъбнатина, припокриваща рамката.

Как да съобразим вратата с интериорния стил? Няколко думи за цветовете.

Ако сте на етап изграждане на къща или ремонт на апартамент, не забравяйте, че вратата трябва да отразява стила на интериора възможно най-добре. Не е необходимо интериорните врати да са еднакви в целия дом. Важно е те да отговарят на функцията на определен интериор, както и на стила, в който е подреден. В идеалния случай, вратата трябва да отговаря на съседните повърхности, т.е. стени и под. Не е задължително тези елементи да имат един и същи тон – тук обаче е важен основният стил, в който ще остане интериорът. Така че, ако Вашето желание е да следвате модерните тенденции, изберете по-големи контрасти, например като комбинирате жълти врати с дъбови панели и бели стени. В случай на по-класическа подредба, можете да изберете врата, която да се слее с цветовете на стените или пода.

Какви цветове в момента са най-модерни?

В домовете често се срещат врати от фурнир, подобен на дърво, който може да имитира повечето видове дървесина. Популярен вариант са и белите врати, които поради своята универсалност пасват на почти всеки интериор. За по-жадните за интериорни приключения цветните врати може да са най-добрия избор. Скритата рамка на вратата, също е хит от последните години. Вратата е покрита с идентичен материал, който е използван за довършване на стените, така че се вижда само крилото на вратата. На свой ред самата рамка на вратата е скрита в стената, което създава еднаква повърхност, която идеално се вписва в минималистичния стил.

Как да изберем перфектната врата?

Няма значение какъв стила предпочитате, но е добре да имате максимум три цвята в стаите. Това ще Ви помогне да няма хаос в цялостната визия, ще използвате по-добре пространството, без впечатление на излишни претрупвания. Също така е необходимо да се вземе под внимание, че ако всички врати в къщата са в един цвят, те трябва да съответстват на всички стаи, а не само на една от тях. Освен това начина, по който отваряте вратата е изключително важен! Това трябва да бъде съобразено с площта и функцията на стаята. Ако спазвате тези наши съвети, то ще изберете правилните врати, които ще разкрасят интериора Ви за години напред!