Материали за декорация на интериорни врати

Не винаги определящият критерий за избор на интериорна врата е нейната здравина и надеждност. Външната естетика и привлекателност често са от решаващо значение. В края на краищата точно на това обръщате внимание. Днес нивото на производителите в областта на декорацията е постигнало известен успех, но едновременно с технологичния растеж на производството се увеличават и нуждите на купувачите. Ще бъдат обсъдени най-популярните видове декорация.

MDF панели

Съвременният материал, известен като MDF, който се използва при интериорните врати, се отличава със своята надеждност, механична устойчивост и влагоустойчивост. По отношение на съдържанието си, това е влакнести плочи от пресовани сухи стърготини, обработени с естествено свързващо вещество. Поради отсъствието на фенол и епоксидни смоли, MDF панелите са класифицирани като екологични и нямат вредно въздействие върху човешкото здраве.

За да се постигне още по-голяма изразителност, панелът се боядисва, фрезова, ламинира, или се покрива с фурнир или PVC фолио. Всяка от опциите има своя област на приложение, предимства и недостатъци. Ламинирането на панела се извършва с пластмаса или защитен поливинилхлориден филм.

И в двата случая той е устойчив на влага, ултравиолетово лъчение, има висока износоустойчивост, подобряване на топло- и звукоизолиращата способност на вратата. Разнообразни възможности се постигат чрез нанасяне на бояджийски слой върху равна или фрезована повърхност на MDF панела.

Това е богата селекция от релефни шарки и нюанси на цветовете, както и способността на крилото на вратата да бъде в хармония със съществуващия интериор. Използваните смеси за боядисване трябва да имат достатъчна еластичност и лесно да се разнасят.

Най-горния слой фурнир при MDF панели е от скъпоценна дървесина. Възможни са варианти за едновременно използване на няколко вида фурнир. Външно такива интериорни врати е почти невъзможно да се разграничат от масивна дървесина, но те не се деформират, не изсъхват,и са по-устойчиви на влага.

MDF интериорна врата

Прахово покритие

Технологията за нанасяне на прахообразен състав за покритие позволява да се получат трайни и устойчиви на износване покрития. Придобиването на такива свойства се улеснява от металния прах, който е един от компонентите на боята, както и от метода на високотемпературна обработка във фурна.

В резултат готовото прахово покритие може да се сравни с един вид стоманена обвивка. Този тип декорация не е много привлекателна и оригинална щом става дума за интериорни врати. Такъв метод е подходящ за външните метални врати – тази технология е просто незаменима. Той е екологичен, издръжлив и високо надежден.

Винилова кожа

Покриването на интериорната врата с винилова кожа – синтетичен аналог от естествен материал Ви позволява да създадете разнообразие от декоративни покрития, които се различават по своята текстура, цветен дизайн и свойства с висока производителност. В същото време това е едно от най-икономичните декоративни покрития. Използва се предимно за вътрешни врати, може да се използва в комбинация с изолация. Такава врата изисква внимателно боравене, тъй като се поддава добре на повреди.

Естествено дърво

Използването на сто процента естествен материал Ви позволява да получите много красиви и не много евтини видове декор. Това е разнообразие от възможности, безусловна екологичност, добра топло и звукоизолация. Панелните от истинско масивно дърво даряват крилото на вратата с външна изразителност и красота. Използването му допринася за запазването на топлината в помещението, служи като добър звукоизолатор.