Белите врати в днешни дни

С право този цвят при вратите се счита за универсален елемент, поради факта, че се съчетава идеално с всеки стил на интериор. Този цвят за врати се е използвал масово при почти всички домове. Ето, затова с появата на богат избор, много потребители са се спрели на дизайн с тъмни цветове. Но днес наблюдаваме обратната тенденция – белите врати постепенно се връщат сред най-популярните.

Какви са техните преимущества?

Универсалност

Както знаете, белият цвят е подходящ в съчетание с всякакъв диапазон от цветови палитри. Вписват се, допълват всеки дизайн, придавайки на помещението хармония. Отделно предимство е неутралният характер на структурата, която не спада към определен стил – белият цвят като решение за врата ще се съчетае във всяко помещение, без значение от неговия дизайн и предназначение.

Лекота

Повечето модерни апартаменти нямат големи пространства, затова бялото като цвят е съвместим за такива помещения, понеже въздейства на подсъзнанието и създава усещане за повече простор и въздух. Най-добрият вариант е да се съчетаят изчистени врати и стени с неутрален тон. Това решение ще помогне за визуалното разширяване на помещението.

Практичност

Много домакини отхвърлят белия цвят от страх, че пръстови следи ще останат отгоре на покритието, но ако в дома не присъстват малки деца поддържането не е мисия невъзможна. Прахът върху бялата повърхност е почти незабележим, а не можем да кажем същото за тъмния цвят.

врата

Белите врати в различния стил на интериора

Те могат с пълен успех да се впишат в почти всеки дизайн, но има стилове, където биха паснали просто перфектно. Примерно, отличителни за стила известен като скандинавски, са по-опростени линии и форми, които са много изчистени и семпли. Този цвят е основен нюанс за декорация на жилищата. Класическият скандинавски стил представлява включване на бяла врата, на която има минимален брой аксесоари. Стените също са най-вече боядисани в светли тонове.

Аскетизмът се допълва идеално от бели врати с плътен вариант без орнаменти по тях. Също така не е от значение какви цветове са били използвани за „проектиране” на помещението, защото бялото се комбинира с всички тонове нюанси. Но ако те са покрити в тъмни цветове, тогава е най-добре да се изберат врати с подходящ цвят спрямо пода или тавана.

Вратите в този чист цвят, могат да се хармонира и дори и с барока. Известно е и че, интериорът в тези случаи се отличава с изискана пищност. Луксозното обзавеждане ще подчертае дизайна, декориран с подходящ интериор. За тези стилове вратите от натурално дърво са оптимално подходящи. Тяхната повърхност е щедро украсена с дърворезба, златни елементи или циментова замазка.

За интериор с класически характер се препоръчва вратата да бъде бяла. Възможно е и изборът Ви да включва крилото да бъде допълнително украсено с красиви фрезовки на самата повърхност. Подобен дизайнерски стил успешно подчертава спокойствието и хармонията на класиката.