Белите врати в днешни дни

С право този цвят при вратите се счита за универсален елемент, поради факта, че се съчетава идеално с всеки стил на интериор. Този цвят за врати се е използвал масово при почти всички домове. Ето за това с появата на богат избор, много потребители са се спрели на дизайн с тъмни цветове. Но днес наблюдаваме обратната тенденция – белите врати постепенно се връщат на мода.

Какви са техните преимущества?

Универсалност

Както знаете, белият цвят е подходящ в съчетание с всякакъв диапазон от цветове. Поради тази причина се вписват във всеки интериор и изпълват помещението с хармония. Отделно предимство е неутралният характер на структурата, която не спада към определен стил – бялата врата ще изглежда изгодно във всяко помещение, независимо от нейния дизайн и предназначение.

Лекота

Повечето модерни апартаменти нямат големи пространства, затова бялото като цвят би бил най-подходящ за такива помещения, тъй като ще придаде усещане за простор и въздух. Най-добрият вариант е да се съчетаят изчистени врати и стени с неутрален тон. Това решение ще помогне за визуалното разширяване на помещението.

Практичност

Много домакини отхвърлят белия цвят от страх, че пръстови отпечатъци ще останат върху покритието, но ако в дома не присъстват малки деца поддържането не е мисия невъзможна. Прахът върху бялата повърхност е почти незабележим, а не можем да кажем същото за тъмния цвят.

врата

Белите врати в различния стил на интериора

Те могат с пълен успех да се впишат в почти всеки дизайн, но има стилове където биха паснали просто перфектно. Примерно характерни черти за скандинавския стил са в изчистен вариант и с по-опростени линии и форми. Този цвят е основен нюанс за декорация на жилищата. Класическият скандинавски стил представлява включване на бяла врата, на която има минимален брой аксесоари. Стените също са най-вече боядисани в светли тонове.

Аскетизмът се допълва идеално от бели врати с плътен вариант без орнаменти по тях. Също така не е от значение какви цветове са били използвани за „проектиране” на помещението, защото бялото се комбинира с всички тонове нюанси. Но ако те са покрити в тъмни цветове, тогава е най-добре да се изберат врати с подходящ цвят спрямо пода или тавана.

Вратите в бял цвят се вписват в стила на империя и барок. Известно е и че, интериорът в тези случаи се отличава с изискана пищност. Луксозното обзавеждане ще подчертае дизайна, декориран с подходящ интериор. За тези стилове вратите от естествено дърво са оптимално подходящи. Тяхната повърхност е щедро украсена с дърворезба, златни елементи или циментова замазка.

За интериор с класически характер се препоръчва вратата да бъде в бяло. Също би било добре изборът ви да включва крилото да бъде допълнително украсено с красиви фрезовки на самата повърхност. Подобен дизайнерски стил успешно подчертава спокойствието и хармонията на класиката.