Как да изберем подходящия цвят за интериорна врата

Изборът на цвят за интериорна врата е от много голямо значение. Освен него нужно ще е да обърнете внимание и на други важни въпроси:

Дизайн и подова настилка

  • Дизайнът на вратата – цветът на вратата трябва да е съобразен с визията на дома и с другите мебели. Така Вашето жилище да е стилно изглеждащо;
  • Изборът на подова настилка. За препоръчване е вратите да са в същия или подобен цвят с този на подовата настилка – плочки, ламинат, мокет, килим или др.
  • Има и доста случаи, в които изборът на подова настилка е коренно различен от този на вратите. В този случай вратата трябва да бъде различна и интересна, тъй като ще е силно забележима.

Gradde Simpel RibeiraЦвят на стаята и околните помещния

  • Цвят на стени – ако имате тъмни стени, за препоръчване е вратите да бъдат светли и обратно.
  • Ако имате много врати в едно помещение или искате някоя от вратите да не се забелязва толкова може да изберете вратите и стените да са с еднакъв цвят. Ако са с еднакъв или подобен материал ефектът ще е още по-добър.
  • Цвят на дограма – доста често основното, с което се съобразява всеки решил да смени вратите си, е цветът на дограмата. Но това не е водещо. Дограмата може да бъде и в различен цвят;
  • Мебели – цветът на мебелите ще е добре да е няколко тона по-светъл или няколко тона по-тъмен от този на интериорните врати.

Интериорните врати в жилището е хубаво да са в един цвят, особено е малко жилище и са разположени в един коридор. В този случай и цветът на вратите трябва да бъде съобразен с този на входната врата.

Съвети за конкретен подходящ цвят за врата на едно жилище не може да се дадат, тъй като е въпрос на вкус и много други въпроси, които вече споменахме. По-светлите цветове правят жилището по-просторно, докато по-тъмните цветове правят жилището по-строго, но отново е въпрос на вкус. На пръв поглед изборът на цвят на интериорна врата изглежда лесна задача, но има много други въпроси, с които трябва да го съобразим.