Интериорните врати и монтажът им

Когато сте в ремонт е много важно да се определи процедурата по ремонта, защото това е в пряка зависимост с резултатите, които очаквате да видите накрая. Било на апартамент, вила, къща или други сгради, важен е не само естетичния вид, а също така и допълнителните финансови инвестиции, които са възможни по време на ремонта.
Имате желанието да направите домът си възможно най-комфортния, затова трябва да бъдете наясно, че строителните материали в днешно време не са никак евтино удоволствие. Трябва да бъдете подготвени, че в процеса на ремонт има възможност да изникнат много непредвидени ситуации. Желателно е да бъдете наясно за процедурата по изпълнението, за да избегнете подобни инциденти.

​Кое трябва да бъде монтирано първо подовата настилка или вратите?

В повечето случаи има голям спор по този казус. Отговора не е еднозначен, но все пак ще направим опит да го дадем.
Има, само че няколко основни, но важни правила, които трябва да се спазят. Тогава е възможно да се поставят, както настилката на пода, така и вратите. При взимането на такова решение е необходимо е да се знае, че при монтаж на интериорни врати, работата предполага известно замърсяване.

  • Ако пода вече е положен, при монтажа на вратите, трябва вземете мерки за предпазването му от надраскване и замърсяване. При последния етап от ремонт, експертите твърдят, че е добре да се монтират вратите. Ако обаче не се съобразите с това и поставите вратите първо, тогава остава риска подовата настилка да не се наложи перфектно около касите. След монтажа ще има фуги и ще е нужно да използвате допълнителен уплътнител. Невъзможно е да бъде преценена правилно хлабината от грубия под. Процеса е доста дълъг и труден. Касите, в повечето случаи, вече са монтирани.
  • Ако сте взели решение първо да бъдат монтирани вратите, а след това подовата настилка, е нужно да предвидите с колко трябва да се повдигне пода и да зададете параметрите на монтажниците на интериорни врати. При монтажа на касата, тя не се монтира точно до пода, а задължително се оставя място, за да не опира долу.

Нашия съвет:

Ако държите интериорните врати да се положат правило, пода трябва да е готов! След това, много съобразително и внимателно трябва да се направи монтажа на касите върху пода, за да няма твърдо поставяне към основата и да не се оказва натиск върху пода. Когато са монтирани първо вратите, а след това пода, нивото се качва и е напълно възможно вратата да не може да се отваря и затваря. Тогава се налага вратата да бъде демонтирана и да се подреже.

​ Как да избегнем неприятните изненади при монтажа?

  • При стъклените конструкции подрязването е невъзможно! Решението е да се промени височината на отвора, за да се повдигне вратата. Най-правилния избор, за да сведете проблемите до минимум, е първо да се направи настилката долу на пода и след това да се позиционират интериорните врати.
  • Има обаче друг проблем, ако е направен пода и се инсталират вратите, настилката неминуемо ще се замърси. Монтажа е замърсява повърхностите и когато се прави в помещения с готови подови настилки, трябва да се внимава!
  • Когато подовата настилка е положена, тогава вече може да се поръчат врати с точни размери, но е желателно /препоръчително/, размерите да се вземат от професионалист, за да няма проблеми по време на монтажа.

Всеки специалист е на различно мнение, когато се обсъжда вратите или подовата настилка да се монтират първо. Повечето са склонни първо да се положи подовата настилка, защото ако тя е ламинат, е трудно да се отреже по профила на касата. При тази ситуация е доста възможно да остане празнина /технологично разстояние/, която ще бъде необходима поради термично разширяване.
Всеки трябва сам да прецени кое ще монтира първо, но трябва да се информира предварително за възможностите на всяка от съществуващите опции, с техните негативи и позитиви. Ако имате колебания и не може да вземете сами решение, варианта е да потърсите специалист и да направите консултация, за да може плана за работа да е точен и съобразен с очакванията Ви!