Как да монтираме интериорни врати Граде със стандартна каса

Днес много хора, поради една или друга причина избират да си монтират сами вратите. Тогава идват множество въпроси към търговците от шоурумите за врати: кое как се прави, в какъв ред, как се нивелират пантите и т.н. Затова ние решихме да Ви запознаем в какво се състои монтажа на различните серии интериорни врати, метода и стъпките.

Въпреки това, ние препоръчваме да се доверявате на специалистите, защото има тънкости при всеки монтаж, които ние не можем да Ви предадем, защото са трупани с години опит. При монтаж от специалист имате гаранция на монтажа, което в последствие, също Ви дава сигурност и спокойствие.

Как да монтираме сами интериорните си врати

 1. Нужни инструменти за монтаж – нивелир, макетен нож, плюсова (т.нар кръстата) отвертка, минусова (т.нар. плоска) отвертка, отвертка с плюсов накрайник, чук, гумен чук, полиуретанова пяна, разпънки (може и с дървени дълги летви).
 2. Вземане на размери – за да сме сигурни, че имаме правилната каса и крило е нужно, внимателно да измерим височината и широчината на строителния отвор. Измерваме и дебелината на зида (стената), като го правим в средата, горната и долната част от двете страни.
 3. Разопаковаме касата, внимателно с макетен нож. След това разделяме регулируемите первази от касата, с внимателно почукване по перваза от вътрешната стана с гумения чук. Изваждаме крепежните елементи от комплекта на касата.
 4. Подрязване на уплътнението – уплътненията на касата, пристигат по-дълги фабрично. Внимателно с макетния нож премахваме излишните уплътнения, в същата посока на разрезите на касата.
 5. Монтаж на пантодържачи – пантодържачите се поставят във фабрично поставени отвори и се фиксират към касата с винтове.
 6. Сглобяваме касата – свързваме главните греди (страничната и горната) с пластмасовите съединители. Затягаме фиксаторите на стационарните первази. Притягаме оформеното съединение с винтове, като се обърне внимание на запазването на правите ъгли между гредите.
 7. Подготовка за монтаж – оставяме вече сглобената каса в монтажния отвор, след което поставяме осовите панти към касата.
 8. Монтаж на каса – застопоряваме касата в отвора с монтажни клинчета от стиропор включен в комплекта. Нивелираме касата в три равнини – горе и двете страни. Фиксираме касата с разпънки под нивелир, поставяме ги долу в средата и при нужда горе. След нивелирането на касата, поставяме полиуретанова пяна между касата и строителни отвор. Изрязваме излишната полиуретанова пяна след нейното втвърдяване.
 9. Сглобяване и монтаж на регулируемите первази – свързваме первазите с помощта на фиксаторите, като внимаваме да запазим правите ъгли. Сглобяваме первази, поставяме ги в канала, пригоден за тях на вече монтираната каса, и плътно ги прилепваме към стената.
 10. Монтаж на крило – внимателно разопаковаме крилото. Натягаме осовите панти на крилото. Поставяме крилото на вече монтирана каса. Регулираме пантите на касата. Поставяме декоративни тапи на касата в отвора за регулиране на пантите. Демонтираме внимателно разпънките.
 11. Поставяне на обков – Поставяме квадрата в бравата и затваряме от двете страни с дръжките. Пристягаме с винтове дръжките към крилото. Затягаме винта за фиксиране на дръжката към квадрата. Поставяне розетките за скриване на отвора за ключа, като също ги пристягаме с винтове. След монтажа на дръжките, поставяме допълнителни розетки, които прикриват винтовете.

 

В забележка ще кажа, че ако ви е необходимо да намалите касата спрямо зида, тя може да бъде намалена с до 2 мм. За улеснение има фабрично подготвен канал на касата  и регулируемия перваз намаляващ обхвата с до 1мм.

Надяваме се да сме Ви били полезни, с информацията: Как да си монтираме интериорни врати Граде със стандартна каса. Очаквайте скоро и другите ни статии, за това как да монтирате вратите си сами.