Съставни елементи на интериорна врата

В тази статия ще Ви представим окомплектовката, която е включена при покупката на интериорни врати или ако ще си закупувате поотделно, какви съставни елементи са Ви необходими и материалите за изработка.
Започваме от основата, която буквално е на всяка врата, това е – касата.

Каса

Касата е тази част, която обхваща зида и се явява основа за крилото и част от обкова. Тя се изработва в различни размери, като най-често са и регулируеми в определени сантиметри, спрямо зида. Видовете каси, при интериорните врати на пазара са обла, права и каса панел. Панелната каса е така направена, че да облече лятата метална каса на старите панелни жилища и стеснява отвора за преминаване с почти незначителни сантиметри. В касата влиза и двустранното обличане с первази, като мястото където се снажда перваза с касата се нарича ,,нут’’. Обикновено повечето производители имат по няколко размера каси – от най-голяма към най-малка, но в изключения при по-големи зидове, ако голямата каса няма възможност да го облече, то тогава се предлага уширителна планка, която се снажда към касата и я разширява.

Первази

Первазите са вертикално и хоризонтално поставените двустранни обличания на касата при интериорните врати, които всъщност дават завършен вид на вратата. Обикновено са по три на брой от страна – два комплекта за двустранно обличане. Первазите, също като касата и в зависимост от нея могат да бъдат обли или прави, регулируеми и статични. Регулируемите имат ,,перо’’, което влиза в касата и именно там е частта, в която се регулира, колко да влиза в касата с цел да обере денивелация и неравности. Нерегулируемите первази са или фабрично прикрепени към касата и са неподвижни или последващо залепени по време на монтаж, като обикновено са без перо.

Крило

Крилото е самата подвижна част на интериорната врата, то може да бъде фалцово и без фалц. Фалцовото крило има ръбчета от двете страни, които лягат върху касата, а безфалцовото влиза вътре до касата. Крилото може да бъде изработено изцяло от естествен масив или от плоскости, между които е уплътнено с перфорирано ПДЧ, пълнеж тип пчелна пита, оребрение или само рамка от масив. Покритието на крилото е в зависимост от серията на производителя, но може да бъде с естествен дървесен фурнир, ламинатно, фолио или боядисано.

Обков

Обковът придружаващ вратата задължително трябва да включва – дръжки, брава, панти и ключове в различни разновидности и материали на изработка.