Седем съвета за избор на интериорни врати

Отминаха дните, когато интериорните врати бяха просто средство за разделяне на помещенията. Определено сега, те са неизменна част от цялостната „картина“, говорейки за дизайн на дома. Интериорните врати не предполагат лесен избор – някои са красиви, други интересни, а трети впечатляващи. Седнете и помислете върху критериите си за избор на врати. За да не забравите нито един от тях, тук сме нахвърлили – 7 точки, показващи най-търсените сред потребителите изисквания, чрез които лесно ще намерите правилните врати за Вашите помещения.

  1.  Стил

Необходимо е да знаете от какъв стил врати се нуждаете. Интериорните врати са съчетани с цялостния интериорен облик на жилището. Пазарът на врати основно е доминиран от два стила: класически и модерен. Вярно, вратите могат да бъдат изключителен елемент от интериора, но ако не сте интериорен дизайнер, по-добре е да се консултирате с експерт, преди да ги изберете. Тъй като може да не сте наясно с аспектите на вратата, определящи принципите, които са водещи при специалистите.

  1. Цвят

Традиционно цветът на вратата се комбинира с цвета на пода или този на стените. Вярно е, че напоследък, тъй като производителите продължават да разширяват гамата от налични цветове и нюанси, може да се избере и контраст. Най-добре вземете мостра от цвета на вратата – боядисан кант или панел, за да имате възможност да наложите и да проверите, как би стоял в дома Ви.
Между другото, производителите на врати доста гениално и в същото време точно назовават цветовете – „коняк“, „восък“, „пепел“ и така нататък. Има различни вариации, които определено е по-лесно да ги разберете, отколкото да ги наричате сиви, бели или нещо подобно.

  1.  Крилото и неговата украса

Интериорна тъмна врата със стъклоНай-популярни са боядисаните врати от естествен фурнир. Поради естествената си повърхност се наричат еко-фурнировани врати. Тяхната повърхност може да бъде покрита с дъб, бор, ясен, а крилото може да бъде със стъкло. Това е доста оптимален избор по отношение на цена и качество, тези врати се произвеждат в различни стилове и размери. В допълнение може да се добави ламинат към крилото (специално покритие със полимерен филм). Конструкцията на крилото може да бъде куха, изработена от пресовани дървени панели или масивна дървесина. Кухата рамка е изпълнена с порест картон или друг материал, който се нарича „пчелна пита“, което има отношение към осигуряването на звукоизолация.

  1. Врати от масивно дърво

Ако слагате интериорни врати в къща или апартамент и искате всичко в тях да е истинско и естествено, то в този случай вратите от масивно дърво са незаменими! Ще ги намерите класически изглеждащи и изработени от дъб, бор, ясен. Това са масивни врати, модерно декорирани и запомнящи се. Такива врати вече могат да бъдат не само функционален, но и изключителен елемент от интериора.

  1. Конструкция на вратата и размери

Има различни видове врати: еднокрилни и двукрилни плъзгащи се, врати – хармоника, специални прегради и др. Много е важно да знаете, че размера на отвора винаги се взима от външната страна на рамката. Измерете ширината, височината и дебелината на стената на отвора, преди да поръчате вратата. Ширината на отвора трябва да се взима отгоре, в средата и отдолу. Ако те не съвпадат, може да се наложи да изправите несъответствията, но в случай, че са малки вземете ширината на най-тясното място. В идеалния случай празнината между стената и рамката ще бъде около 10 мм. Когато измервате височината на отвора на вратата, е по-добре, ако подът вече е наличен, но ако все още не е сложен, предвидете дебелината му. Само с тази информация ще направите успешна поръчка.

  1. Удобство

По какъв начин да се отварят вратите, зависи от това какви стаи свързват, какви мебели ще бъдат в близост и колко място има. Като се имат предвид размерите на помещенията, ситуацията в общото пространство, местоположението на електрическите контакти и ключове, препоръчително е да се помисли внимателно в този момент, защото след това би било късно.

  1. Аксесоари

Аксесоари за врати, включващи дръжки, панти, брави. Понякога, те не са част от комплекта врати, а трябва да бъдат избрани отделно. Много е важно, всички те да са адаптирани към стила на интериора да са удобни и функционални. Пантите и дръжките могат да бъдат от месингов хром, никел, стомана и др. Критериите за подбор са ясни: съгласуваност и цена.