Стандартни и нестандартни врати – къде е разликата?

Стандартите от едно време за къщи и апартаменти вече рядко се прилагат. Доста строителни фирми изграждат сгради с типичен строеж и разположение. При което предлагането на стандартни врати е масово приложимо. Има обаче и строители, които са склонни да удовлетворят нестандартните желания по индивидуален проект, за да се превърне Вашият дом с оригинален интериор и визия. Приоритетите на собствениците на жилища са се променили сравнение с отпреди 30 години, когато самата възможност за получаване на апартамент с достатъчно брой стаи се смяташе за страхотен успех. Днес бъдещият собственик няма да бъде удовлетворен само с широкото пространство на дома си. Той се интересува и от интериорен дизайн. По отношение на този въпрос собствениците започнаха да търсят и възможности за нестандартен оригинален тип врати.

Стандартни и нестандартни врати – къде е разликата?

На първо място самото определение за стандартна врата е свързано с отвор подходящ за съответната големина и размери за моделите, които се налагат като стандартни на пазара. Всеки друг габаритен отвор за поставяне на врата се смята за нестандартен и се прави по поръчка.

Нестандартните интериорни врати имат предимства в дизайна. Те могат да бъдат изработени спрямо вкусовите предпочитания на клиента и ефектът да стане индивидуален и различен. Разбира се, модерните производители произвеждат врати от оригинален дизайн запазвайки стандартните си размери. Комбинират дърво и метал, остъкляване, завършвайки с декоративни материали и т.н. Но размерът на стандартната врата не им позволява да излязат извън периметъра си, тоест изящно декорираните крила са ограничени в рамките на стандартните размери.

Врати от сложна дъгообразна форма бяха използвани за първи път от архитекти в древна Гърция, а римляните допринесоха за разпространението им в средновековна Европа, като поеха строителните технологии на гърците.

Горната част на отвора за дъгови врати е завършена със закръглена или заострена дъга. Кръглите арки, завършващи в горната част на полукръг биват наричани класически, а другите, които имат формата на елипса се наричат елиптични. Има два основни подвида на елиптичната арка, използвана за вътрешни врати – “модерната” (дъга с леко издигане) и “романтиката” (дъгата е кръгла в краищата, права към центъра).

Видове архитектури

Готическият стил на архитектурата са характерни с извивките на взаимосвързани сегменти или дъги. На снимката по-долу е показан този стил и можете да придобиете ясна представа за нестандартната, но изящна форма. Тук самите крила на вратите са направени така, че да се отварят по разчупената форма на самия отвор на касата.

goticheska vrataИма модели, които е възможно да са изработени със статична горна извита част, а реално при отваряне крилата да са, както при стандартните такива. И тъй като крилото за извит вход с траверса има обичайна правоъгълна форма, по-лесно е да се направи, отколкото за врата без траверса.

В случай на достатъчно ширина /над 120см./ в отвора на дъгообразната форма могат да се монтират едновременно двойна и еднокрила врата. Между другото, не е необходимо и двете врати да имат еднаква ширина – например по-тясната врата може да се отваря само, ако е необходимо да се внесе или изнесе голяма мебел.

Друг модел на нестандартна разчупена врата е от моделите, които имат заоблена форма. Такива крила могат да бъдат отваряни по стандартен начин или чрез плъзгане. Изпъкналото крило може да бъде външно или вътрешно.

Нестандартните оригинални врати придават свежест и разчупват визията на интериора като цяло. За да бъде Вашето жилище със „собствен характер” и уникален стил може да изберете точно такъв тип врати.