Вътрешни врати: Факти, които не знаете

 Най-често разговорите за конструкциите на вратите се свеждат до решаването на въпроса къде е изгодно да се купуват интериорни врати и какъв цвят на крилото на вратите най-добре ще бъде в хармония с интериора.

Всъщност почти всички останаха с впечатлението, че на вратата няма нищо, което може да изненада. Но това абсолютно не е така и ние ще Ви дадем най-интересните факти за вратите, за които дори не сте знаели.

Най-старата врата

Най-старото крило на вратата е открито от археолозите на брега на езерото Цюрих, възрастта му е над пет хиляди години. Вратата била направена от топола и перфектно запазена и до днес. Височината му е само 153 см, а ширината му – 88 см.


Най-старите съществуващи врати са инсталирани в Англия, в Уестминстърското абатство. Те са изработени от издръжлив английски дъб през около 1030-1040 година. И днес тези врати охраняват входа на хранилището на стари архиви.

Уестминстърското абатство

Най-високата врата

Наса

Най-високите врати в света са инсталирани в сградата на НАСА, предназначени за окончателното сглобяване на космически кораби и ракети. Височината на сградата е 160 м, а височината на вратите е почти 139 метра. Отварянето или затварянето им не е бърз процес, отнема 45 мин.

Най-тежкото крило на вратата тежи около 44 тона. Той е инсталиран в САЩ, в Националната лаборатория в Ливърмор и блокира входа на най-големия източник на синтез на неутрони.
    Но най-удивителният факт е, че дори един човек може да премести ръчно тази врата благодарение на уникалния дизайн на пантите.
   

Висока технология

Най-тежка врата в света

Вратите, проектирани от инженерите на Tanaka, не се отварят в обичайния за нас смисъл. Те автоматично образуват отвор в съответствие с фигурата на човека, който преминава през тях. Крилото на вратата на Tanaka се състои от десетки тънки хоризонтални ивици, които, когато се приближават, се разминават отстрани, създавайки проход.

Сензори са инсталирани около периметъра на тази високотехнологична структура на вратите, които отчитат външните параметри на човек. Вратите на Tanaka са вградени в стената, така че не изискват свободно място за работа. И в допълнение, те намаляват топлинните загуби, защото осигуряват минимално време за контакт с външната среда.