Вътрешни врати: Факти, които не знаете

Често обсъждано, когато стане въпрос за вътрешни интериорни врати, е от къде да се закупят изгодно и кои модели и цветове да се предпочетат, с оглед индивидуалният интериор на всяко жилище.

Обикновено хората имат мнение, че относно вратите, няма какво ново да научат или да ги изненада. Разбира се, няма как всичко да Ви е известно, затова ще Ви разкрием факти, които са интересни и любопитни.

Вратите са съществували преди много години, но коя е най-старата?

Открита е край езерото Цюрих. Археолозите са определили, че нейната възраст е над 5000 години. Материала, от който била направена бил от дървото Топола. Видът ѝ бил изключително запазен. Големината ѝ във височина – 153 см, а ширината ѝ – 88 см. Съществуващите най-стари врати се оказват в Англия, в Уестминстърското абатство. Направени са от издръжлив английски дъб през около 1030-1040 година. Към днешна дата, все още охраняват входа на хранилището на стари архиви.

Уестминстърското абатство

Най-високата врата

Наса

Най-високите и огромни врати в световен мащаб, са разположени на сградата на НАСА. Нуждите да компанията, налага поставянето им. Там, както знаете се сглобяват космическите машини – кораби и ракети. Вратите достигат близо 139 м., а самата сграда е висока 160 м. Любопитно е, че процеса на затваряне и отваряне е с продължителност 45 минути.

Коя е най-тежката врата?

Тази огромна маса на врата, от 44 тона, се намира в САЩ, в лабораторията от национално змначение, в Ливърмор. Нейната функция се изразява в блокаж на входа на най-огромния източник на неутрони. Интересното при нея, е че само един човек е достатъчен да премести крилото ѝ. Пантите ѝ са проектирани, точно за тази цел и имат уникален дизайн.

Висока технология

Най-тежка врата в света

Инженерите на Tanaka, са измислили врати, които не отговарят на обичайния смисъл, който повечето хора възприемат за този термин. Вратите са проектирани, така че автоматично образуват отвор, който да отговаря точно на осанката на човека, преминаващ през тях. Характерното за крилата е, че са направени от ивици хоризонтално позиционирани. Те се движат хармонично, създавайки нужния вход.

Сензори са инсталирани около периметъра на тази високотехнологична структура на вратите, които регистрират външните белези на човек. Вратите на Tanaka са изцяло вградени в стената, така че не заемат пространство. И в допълнение, те запазват топлината, чрез , осигуряването на ограничено време за досег с външната среда.