Как да вземем сами правилно размерите за интериорните врати?

В дългогодишния ни опит при работа с клиенти, ние често срещаме трудности в отношение на това, когато клиент реши, без да ползва нашите услуги за размер и монтаж, да монтира вратите си сам, често с клиентите имаме разминаване между термините, които ние използваме и те използват. Ако и вие сте решили сами да монтирате интериорните си врати, ние бихме се радвали да бъдем полезни с няколко важни съвета откъм взимане на размерите и правилния избор на размер врата.

Първо условие

Първо и много важно условие е да определим термините, които използваме, за да говорим на общ език с клиента и мисълта ни да се движи в една обща посока.

Пример ще ви дадем – много често, когато попитаме клиента, какъв е размера на зида му, той отговаря, примерно 90 см, което автоматично ни води към това, че строителният отвор е 90 см, но клиентът бърка понятието строителен отвор с дебелина на зида, затова с тази статия, ще ви бъдем изключително полезни, когато посетите магазин за врати, вие да знаете, как да мерите, какво да търсите и как да смятате, без за това да ви е нужно много време и енергия, които може да вложите в други детайли от ремонта си, който знаем е изключително напрегнат момент за вас.

Нашата цел е да бъдем полезни за вас и ако може да облекчим малка част от ремонта ви, да го направим с удоволствие.

Да се върнем на терминологията, разделяме стъпките на три части:

  • реален строителен отвор;
  • необходим строителен отвор;
  • размер на вратата, която ще се поръча.

Строителен отвор наричаме, разстоянието от стена до стена и от под до стена /шурц, което е чистото разстояние без врата, тоест по-просто казано чистата дупка, широчина и височина, а дебелина на зида имаме предвид дебелината на стената.

Затова, важно условие е когато посетите магазин и сте решили да купите и монтирате сами интериорни врати, нужно е да знаете тези три размера – височина, широчина и дебелина на зида.

Второ условие

Заключване на врата

Второто нещо, което е необходимо да знаете, това е че много вериги магазини за врати са вносители, а не производители, тоест размерите на вратите са няколко варианта, но са точни и фиксирани, в повечето случаи могат да се правят корекции, но до едно положение, тоест, много често, корекции също трябва да направи и клиентът в отношение на строителния си отвор, ако той е нестандартен.

Златното правило, когато търсите врата

Винаги размерът на строителния отвор трябва да е по-голям от габарита на вратата, която поставяте с по 2 см от всички страни.

Или за да е по-нагледно, примерно имате строителен отвор 92/202 см, в такъв случай на това място ще поставите врата с габаритен размер 88/199 см, където в много от случаите размерите на вратите се движат в параметри 80/197 см крило с каса по 4 см от трите страни.

В магазин винаги биха ви посъветвали за тези размери, но за вас би било по-лесно, ако сте запознати как се изчисляват. Ако строителният отвор не отговаря на препоръчания в магазина, вие имате вариант или да оформите отвора до необходимия, или да се преправи вратата, ако това е възможно до вашите размери.

Трето условие

Третото и изключително важно, е размерът на зида или дебелината на стената. Тя винаги се мери на три места:

  • горе;
  • в средата на зида;
  • долу.

Това измерване се прави, за да се определи точният размер каса при поръчка. Също така, да се установи има ли денивелация в стените. Важно е касата да бъде измерена правилно, за да се поръча правилният размер каса и след това след монтаж да стои идеално.

И така, щом сте решили сами да монтирате своите врати, нужно е да знаете тези прости условия, за да може от своя страна консултантът в магазина да може да ви предложи най-подходящата врата за вас. А вие ще сте по-уверени в избора си.